[VIDEO’S & FOTO’S] Zware rellen in Den Haag

[VIDEO’S & FOTO’S] Zware rellen in Den Haag

Geplaatst op 17 februari 2024, om 19:21 uur

DEN HAAG – Zaterdagavond keerde de rust terug op de Fruitweg in Den Haag na ongeregeldheden binnen de Eritrese gemeenschap. Een confrontatie tussen aanhangers en tegenstanders van het Eritrese regime vond plaats bij Opera Zalencentrum, wat leidde tot rellen.

De relschoppers werden naar de Schilderswijk gedreven, terwijl de brandweer bezig was met het blussen van branden, inclusief die van voertuigen. Tijdens de rellen, waarbij traangas werd ingezet, raakten meerdere voertuigen beschadigd en werden politieagenten en ME’ers gewond door onder meer stenenwerpers. De exacte aantallen gewonden onder de handhavers zijn onbekend. Burgemeester Jan van Zanen reageerde met een noodbevel voor de omgeving.

Het zalencentrum zelf werd ook niet gespaard; ramen werden ingeslagen en er ontstond brand. De ME moest het pand beschermen tegen verder geweld. Dit incident is niet geïsoleerd; vergelijkbare rellen hebben eerder plaatsgevonden, zowel in Nederland als in andere Europese landen. In Nederland, met een Eritrese gemeenschap van circa 27.000 personen, zijn deze spanningen voelbaar. Velen zijn gevlucht voor de dictatuur en de verplichte dienstplicht. Amnesty International meldt dat critici, journalisten en activisten door het regime worden gevolgd en lastiggevallen, ook in het buitenland.

Foto’s Roland Heitink