Babbeltruc door ‘politiemedewerkers’

Babbeltruc door ‘politiemedewerkers’

Geplaatst op 16 februari 2024, om 10:33 uur

ZEVENBERGEN – De politie heeft de afgelopen weken een toename gezien in meldingen van inwoners die gebeld worden door personen die zich voordoen als politiemedewerkers. Deze personen proberen op slinkse wijze geld of waardevolle spullen te ontfutselen van hun slachtoffers. Meldingen van deze praktijken zijn ontvangen uit Zeeland en de regio Markiezaten, maar het is niet uitgesloten dat er nog meer mensen (bijna) slachtoffer zijn geworden.

De oplichters gebruiken als smoes dat de politie inbrekers heeft gearresteerd die in het bezit waren van een lijst met adressen, waarop ook het adres van het beoogde slachtoffer zou staan. De nep-politiemedewerker belt om mensen te waarschuwen en benadrukt het belang van het maken van foto’s van de sieraden voor de verzekering. Vervolgens komt een ‘politiemedewerker’ naar de woning om de foto’s te maken, terwijl er tegelijkertijd telefonisch contact wordt gehouden met een andere persoon. Deze tweede persoon lokt het slachtoffer naar een andere ruimte in de woning onder het mom van ‘sloten controleren’, waarna de nep-politiemedewerker alle sieraden steelt, wegrent en het contact met de bewoner wordt verbroken.

Bijzonder aan deze gevallen in Zevenbergen is dat de slachtoffers allemaal worden gebeld vanaf een vast nummer, en de nep-politiemedewerker altijd controleert of de gebelde persoon daadwerkelijk op dat adres woont.

De politie is een onderzoek gestart naar deze diefstallen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar beschikbare camerabeelden waarop de dader(s) mogelijk te zien zijn. Aangezien sommige slachtoffers hebben gemeld dat ze soms een man en soms een vrouw aan de telefoon kregen, gaat de politie ervan uit dat er meerdere daders bij betrokken zijn.