OM vervolgt acht agenten voor dood arrestant

OM vervolgt acht agenten voor dood arrestant

Geplaatst op 15 februari 2024, om 15:56 uur

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie gaat acht agenten vervolgen voor hun rol tijdens de arrestatie van een 32-jarige man op vrijdag 9 juni 2023 in Rotterdam. Ze worden verdacht van het overtreden van de geweldsinstructie. Deze verdenking komt voort uit Rijksrechercheonderzoek onder leiding van het OM. De man overleed kort na zijn aanhouding.

Die avond kreeg de politie een melding dat een man in de omgeving van de ’s Gravenweg met zijn fiets tegen een auto was aangereden en verward leek. Om de man onder controle te krijgen, werd een taser ingezet zodat hij geboeid kon worden. Het onder controle houden van de man duurde lang en op een gegeven moment raakte hij onwel. Medewerkers van de politie en een ambulance die was opgeroepen, probeerden de man te reanimeren, maar tevergeefs.

De Rijksrecherche heeft uitgebreid onderzoek gedaan. De conclusie van de patholoog-anatoom van het NFI is dat het overlijden kan worden verklaard door de manier waarop de verdachte in bedwang is gehouden. Alle acht agenten hebben in verschillende samenstellingen de man op de grond onder controle gehouden. De nabestaanden van het slachtoffer en de betrokken agenten zijn op de hoogte gebracht van de beslissing van het OM. Wanneer de agenten voor de rechter zullen verschijnen, is nog niet bekend.

Foto: Openbaar Ministerie