Gevangenisstraf voor liquidatie op Rachid Kotar en poging tot moord op 5-jarige zoon

Gevangenisstraf voor liquidatie op Rachid Kotar en poging tot moord op 5-jarige zoon

Geplaatst op 15 februari 2024, om 13:28 uur

AMSTERDAM – Twee mannen van 29 en 23 jaar, J.C. en J.M., zijn donderdag veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor de moord op Rachid Kotar en de poging tot moord op zijn minderjarige zoon. Een derde man van 26 jaar, S.M., kreeg een gevangenisstraf van 14 jaar opgelegd. Hij speelde een rol bij het plaatsen en verwijderen van het peilbaken waarmee Kotar werd gelokaliseerd. Dit oordeelde het gerechtshof in hoger beroep. Eerder had de rechtbank J.M. en S.M. vrijgesproken en alleen J.C. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

Op donderdag 12 december 2019 werd Rachid Kotar (39 jaar) vermoord op het parkeerterrein van een sportcomplex in Amstelveen rond 17:15 uur. Hij werd beschoten en gedood op het moment dat hij zijn toen 5-jarige zoon in zijn auto liet stappen. Na de moord moest de zoon letterlijk over het dode lichaam van zijn vader stappen bij het verlaten van de auto.

Het hof baseerde zijn oordeel op verschillende bewijsmiddelen, waaronder OV- en telecomgegevens, camerabeelden en DNA-onderzoek. Ook werd tijdens het hoger beroep een ‘looppatroon-onderzoek’ uitgevoerd, waarbij een deskundige overeenkomsten in het looppatroon van J.C. en J.M. met dat van de schutters vaststelde.

Kotar werd geruime tijd voor de moord geobserveerd met behulp van een peilbaken onder zijn auto. S.M. plaatste deze en verwijderde het peilbaken kort voor de moord. J.C. en J.M. vuurden op Kotar en doodden hem. Kotar’s zoon bevond zich achter zijn vader tijdens de schietpartij. Het hof oordeelde tevens dat de schutters schuldig zijn aan een poging tot moord op Kotar’s zoon. De bewezen feiten zijn ernstig en schokkend. De veroordeelden en hun omgeving beschouwden het plegen van zware strafbare feiten als een levensstijl, net als het zich ophouden in kringen van de zware criminaliteit. De straf heeft tot doel naast vergelding ook anderen af te schrikken van het plegen van dit soort feiten.