90 uur taakstraf voor man die Hamas-leuzen riep

90 uur taakstraf voor man die Hamas-leuzen riep

Geplaatst op 15 februari 2024, om 13:48 uur

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een taakstraf van 90 uur geëist tegen een 60-jarige man die antisemitische leuzen riep bij De Kuip in Rotterdam. Tijdens de halve finale van de KNVB Beker tussen Feyenoord en Ajax op 5 april 2023 klom de man op het podium en riep onder meer Hamas-leuzen door de microfoon. Na de wedstrijd verspreidden online filmpjes van het incident, waarop onder andere het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Feyenoord aangifte deden. De Rotterdamse politie en justitie startten een onderzoek, wat leidde tot de identificatie van de 60-jarige verdachte uit Den Haag.

Tijdens de zitting gaf de officier van justitie aan: “Verdachte heeft zeer kwetsende uitingen gedaan richting de Joodse bevolking, die direct doet denken aan een zwarte periode in de geschiedenis.” De belediging leidde tot veel verontwaardiging, en de officier van justitie benadrukte dat dit soort liederen niet worden getolereerd. In afwachting van de strafzaak kreeg de man al een gedragsaanwijzing van het Openbaar Ministerie, wat inhield dat hij drie maanden niet in de buurt van het stadion mocht komen. Later legde de KNVB hem een landelijk stadionverbod op voor de duur van tien jaar.

Omdat de verdachte vandaag voor de politierechter verscheen, werd direct uitspraak gedaan. De rechtbank veroordeelde de man tot een taakstraf van 90 uur.