Douane, politie en OM bundelen krachten in strijd tegen drugszendingen per post

Douane, politie en OM bundelen krachten in strijd tegen drugszendingen per post

Geplaatst op 14 februari 2024, om 12:15 uur

DRIEBERGEN – De Douane, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben samen een nieuw team opgericht, het Hit and Run Postteam (HARP), om drugssmokkel via de post aan te pakken. Woensdag is deze samenwerking officieel bekrachtigd door de betrokken partijen, het ministerie van Justitie en Veiligheid, en staatssecretaris Aukje de Vries van het ministerie van Financiën (Toeslagen en Douane).

In de afgelopen jaren is het toezicht op de poststromen van en naar de EU geïntensiveerd. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename van onderschepte poststukken met synthetische drugs. In 2023 heeft de Douane meer dan 16.500 poststukken met drugs onderschept. Om deze drugssmokkel effectief te bestrijden, is het noodzakelijk om niet alleen de drugs te onderscheppen, maar ook de afzenders op te sporen en te vervolgen. Het Hit and Run Postteam (HARP) is opgericht om dit proces te verbeteren.

Het HARP heeft als doel om de samenwerking tussen de politie (Eenheid Landelijke Expertise en Operaties), de Douane en het OM te intensiveren en de gezamenlijke informatiepositie te versterken, zodat criminele zendingen beter kunnen worden opgespoord. Met deze aanpak wordt het voor criminelen moeilijker om drugs via de post naar het buitenland te versturen. De oprichting van het HARP draagt bij aan de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Het team is een samenwerkingsverband tussen de politie, het OM en de Douane, vergelijkbaar met het bestaande HARC-samenwerkingsverband in de Rotterdamse haven.

Foto: Ter Illusie