Aanhouding in onderzoek naar reeks explosies

Aanhouding in onderzoek naar reeks explosies

Geplaatst op 14 februari 2024, om 08:20 uur

ALKMAAR – In het onderzoek naar een reeks explosies in Alkmaar, waaronder in de Lekstraat, heeft de politie maandag 12 februari een 18-jarige man uit Utrecht aangehouden. De politie houdt er rekening mee dat de man mogelijk als tussenpersoon fungeert. Waarbij hij in opdracht materialen en vervoer organiseert voor personen die daadwerkelijk de explosieven plaatsen en af laten gaan.

Onlangs werd een Team Grootschalige Opsporing opgestart dat onderzoek doet naar de reeks explosies in Alkmaar. Het TGO is een organisatiestructuur van politie en Openbaar Ministerie (OM) dat is ingericht voor de aansturing van meer complexe rechercheonderzoeken met een grote maatschappelijke impact.

Verdachte
De 18-jarige Utrechter is bij de politie in beeld gekomen als mogelijke tussenpersoon die opdrachten aanneemt van een opdrachtgever om explosief materiaal te plaatsen bij woningen. De verdachte lijkt materialen en vervoer te organiseren voor de personen die daadwerkelijk de explosieven plaatsen en af laten gaan. Door een goede samenwerking tussen rechercheteams van eenheid Midden-Nederland en Noord-Holland werd de verdachte gelokaliseerd en aangehouden. De betrokkenheid van verdachte bij meerdere explosies in Utrecht wordt tevens onderzocht.

Het onderzoeksteam zet het onderzoek naar de reeks explosies in Alkmaar voort. Onlangs werden door de burgemeester van Alkmaar vier verschillende gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied met (extra) cameratoezicht.