Acht aanhoudingen bij internationale criminaliteitscontroles

Acht aanhoudingen bij internationale criminaliteitscontroles

Geplaatst op 25 januari 2024, om 15:30 uur

LIMBURG – Op twee locaties in Venlo vonden woensdag tussen 15.30 en 22.00 uur grote criminaliteitscontroles plaats. In het grensgebied van Noord-Limburg zowel aan Nederlandse als Duitse zijde van de grens, waren tegelijkertijd dynamische controles in samenwerking met de Duitse politie. Bij deze controles zijn op Nederlands grondgebied in totaal 250 voertuigen gecontroleerd en acht aanhoudingen verricht.

De actie richtte zich met name op het opsporen van ondermijnende activiteiten zoals transport van verdovende middelen en het tegengaan van mensenhandel. Daarnaast ook de samenwerking met diverse partners en informatie-uitwisseling met de Duitse politie in het grensgebied. De controles maakten onderdeel uit van het euregionale samenwerkingsverband tussen de Nederlandse en Duitse politie PER (Polizeiliche Euregio Rhein-Maas-Nord) die periodiek plaatsvinden. In totaal waren in Nederland en Duitsland ongeveer 160 medewerkers betrokken van de Limburgse en Duitse politie, de Koninklijke Marechaussee (KMAR), de douane en de Landelijke Eenheid.

Resultaten
In totaal werden 250 voertuigen gecontroleerd en acht personen aangehouden. Daaronder de bestuurder van een bestelbus met 324 flessen lachgas, van elk drie kilogram, in de laadruimte. Hij wordt verdacht van bezit, vervoer en handel in lachgas.

In een bestelbus werden ongeveer 200 gram henneptoppen aangetroffen en een kledingstuk dat mogelijk wordt gebruikt bij ram- en plofkraken. De bestuurder en bijrijder zijn aangehouden voor nader onderzoek.

Een bestuurder had 2 kilo cocaïne bij zich.

Daarnaast nog twee aanhoudingen voor valse identiteitspapieren, een voor DNA-afname, een voor de wet ID.

Er werden acht spookvoertuigen in beslag genomen. Dat zijn voertuigen zonder tenaamstelling die ook niet verzekerd zijn en die voorzien waren van valse kentekenplaten. Hiervan werd proces verbaal opgemaakt.

Twee bestuurders kregen een verbaal voor het rijden onder invloed van verdovende middelen. Een bestuurder kreeg een proces verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol waarbij het rijbewijs werd ingevorderd. Twee personen kregen een verbaal voor de wet Wapens en Munitie bij het aantreffen van een wapenstok en boksbeugel. Daarnaast ongeveer 30 bekeuringen voor diverse verkeersovertredingen.