Bejaarden opgelicht voor 70.000 euro, verdachte aangehouden

Bejaarden opgelicht voor 70.000 euro, verdachte aangehouden

Geplaatst op 24 januari 2024, om 18:15 uur

BERGEN OP ZOOM – De politie in Zeeland heeft in een onderzoek naar bankhelpdeskfraude dinsdag 23 januari een 19-jarige verdachte uit Bergen op Zoom aangehouden. Uit naam van een bank haalde hij bankpassen op bij bejaarde slachtoffers. In totaal heeft hij voor een bedrag van 69.320 euro buit gemaakt, daarnaast nam hij van verschillende slachtoffers ook sieraden mee.

De politie deed onderzoek naar een serie van acht zaken van zogenaamde helpdeskfraude. Hierbij werd het slachtoffer opgebeld door een ‘medewerker’ van de helpdesk van een bank. Deze medewerker vertelde dat er fraude werd gepleegd met de bankrekening van het slachtoffer. In sommige gevallen moest het slachtoffer een programma op de computer installeren waarmee de verdachte mee kon kijken in de computer van het slachtoffer.

Pinnen

In de meeste gevallen vertelde de “medewerker” van de bank ook dat hij of zij contact had met de politie. De politie zou verdachten aan hebben gehouden maar een van de verdachten zou ontsnapt zijn. Deze ontsnapte verdachte zou al dan niet gewapend onderweg zijn naar het slachtoffer. Het slachtoffer moest daarom zo snel mogelijk alle waardevolle spullen, zoals sieraden, contant geld en bankpassen verzamelen. Deze spullen moesten mee worden gegeven aan de zogenaamde persoon van de bank of de politie die korte tijd later aan de deur kwam. Met de opgehaalde bankpassen werd korte tijd later geld gepind van de rekening van het slachtoffer. De slachtoffers wonen in Vlissingen, Kapelle, Tilburg en Amsterdam. De slachtoffers zijn in de leeftijd tussen de 70 en 90 jaar oud die nog zelfstandig wonen. De verdachte zit voorlopig vast voor verder onderzoek.