Vriend neergestoken vanwege ‘roast’

Vriend neergestoken vanwege ‘roast’

Geplaatst op 22 januari 2024, om 17:45 uur

AMSTERDAM – Een gezellige avond eindigde bijna met de dood. Een 30-jarige Hagenaar werd door zijn vriend uit Amsterdam met een groot vleesmes gestoken. Alleen omdat een toevallige passant hem op straat zag liggen, kan het slachtoffer het nog navertellen.

Verdachte was die avond met zijn vriendin en het slachtoffer op bezoek bij een vriend in Den Haag. Wat drinken, blowen en een beetje rappen. Dat rappen draaide op enig moment uit in ‘roasten’, elkaar over en weer voor gek zetten en beledigen. Normaal gebeurt dat op vriendschappelijke basis, maar nu vond verdachte het al snel niet leuk meer. Toen het slachtoffer steeds heftiger dingen begon te zeggen, vroeg hij hem te stoppen.

Maar het slachtoffer stopte niet, met een opstootje tot gevolg. Tot verdachte zó boos werd dat hij een vleesmes pakte en op het slachtoffer af stormde. Die rende de voordeur uit, door het trappenhuis naar beneden de flat uit. Op camerabeelden is te zien hoe verdachte achter hem aan de trap af stormt met het grote mes in zijn handen.

Uitgegleden
Buiten het portiek gleed het slachtoffer uit. Het was 16 december 2022, op de straat lag ijs. Zo kon verdachte het slachtoffer inhalen en uiteindelijk vijf keer steken in zijn gezicht, arm en borst. Daarna haalde hij binnen zijn vriendin op en liep weer naar buiten zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Het slachtoffer heeft minuten lang gevochten voor zijn leven. “Help me, ik wil niet dood”, riep hij. Hij had het geluk dat er toevallig iemand langs liep, midden in de nacht. Die belde 112, waarna agenten en later ambulancepersoneel de nodige zorg konden verlenen. De verdachte werd nog dezelfde nacht aangehouden.

“Je hoort een vriend smeken om zijn leven”
De officier van justitie kon zich nauwelijks een voorstelling maken wat er die nacht was gebeurd. “Verdachte heeft er bewust voor gekozen om zijn vriend te steken. Daarna heeft hij er ook bewust voor gekozen hem in de vrieskou op straat te laten liggen. Zelfs nadat hij zijn vriendin nog had opgehaald. Je hoort een vriend smeken om zijn leven en toch besluit je weg te lopen.”

Verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar, daarom eiste het Openbaar Ministerie naast een gevangenisstraf van 6 jaar ook TBS met dwangverpleging.