Tuinen, fietspaden en grasvelden onder water door gesprongen leiding

Tuinen, fietspaden en grasvelden onder water door gesprongen leiding

Geplaatst op 19 januari 2024, om 14:08 uur

DEN BOSCH – In een deel van de wijk Buitenpepers in Den Bosch is vrijdagochtend vroeg een leiding gesprongen. Dit heeft geresulteerd in wateroverlast rond de Achtste Buitenpepers en heeft tientallen huizen zonder watervoorziening achtergelaten. Op foto’s is te zien dat tuinen, speelplaatsen, fietspaden en grasvelden onder water staan.

De eerste meldingen over de gesprongen leiding kwamen rond half zes binnen bij de brandweer. De brandweer kon weinig uitrichten; het is de verantwoordelijkheid van Brabant Water om het lek te repareren. Brabant Water meldt dat het om een spontaan lek gaat. “De waterleiding heeft een diameter van 15 centimeter, die voorziet bijna de hele wijk van water. Er komt behoorlijk wat water uit. Dat is nu duidelijk te zien”, aldus een woordvoerder.

Momenteel hebben ongeveer honderd huizen in de wijk geen water. De beschadigde waterleiding is afgesloten. “Hierdoor stroomt er veel minder water uit de leiding dan voorheen”, meldt de woordvoerder van Brabant Water. “We schatten dat het tot vier uur ’s middags zal duren voordat de leiding is gerepareerd en alle huizen weer water hebben.” Het water loopt traag weg vanwege de bevroren ondergrond. Het meeste water stroomt weg via putten in het riool. Daarnaast bestaat het risico dat als het gaat vriezen, het stilstaande water in de wijk bevriest.

Foto’s: Bart Meesters