Tbs met dwangverpleging voor moord in ggz-instelling

Tbs met dwangverpleging voor moord in ggz-instelling

Geplaatst op 18 januari 2024, om 14:37 uur

EINDHOVEN – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tbs met dwangverpleging geëist tegen een 30-jarige man die in april vorig jaar een 57-jarige man om het leven bracht in een ggz-instelling in Eindhoven. De aanklager beschouwt het als moord en beschouwt de verdachte als uiterst gevaarlijk voor de samenleving, waarbij tbs in deze zaak dringend wordt gevraagd.

Het slachtoffer werd op zondag 23 april 2023 in ggz-instelling De Grote Beek in Eindhoven met extreem geweld om het leven gebracht. Op een bewakingscamera was te zien dat de man maar liefst 51 keer met een ijzeren halterstaaf op zijn hoofd en romp werd geslagen en ter plekke aan zijn verwondingen overleed. Kort daarna werd een 30-jarige medebewoner als verdachte aangehouden. Uit het politieonderzoek blijkt dat de verdachte niet impulsief handelde. Er werden foto’s en video’s ontdekt die voor en na het geweld door de verdachte waren gemaakt. In deze opnames sprak de man religieuze teksten in het Arabisch. Meerdere video’s werden zelfs op Facebook geplaatst, samen met een foto van het slachtoffer. De officier van justitie ziet een verband tussen de opnames en het geweld, waarbij de daden in de video’s lijken te dienen als aankondiging van de moord. Volgens de verdachte ontstond er een ruzie tussen hem en het slachtoffer nadat het slachtoffer beledigende opmerkingen had gemaakt over zijn geloof. Dit zou uiteindelijk hebben geleid tot het gewelddadige incident. De verdachte ontkent echter dat hij van tevoren van plan was het slachtoffer te doden, maar het OM is van mening dat er aanwijzingen zijn voor een langlopend conflict, gebaseerd op eerdere uitspraken van de verdachte. De verdachte heeft een uitgebreide psychiatrische geschiedenis en vertoont ernstige stoornissen. Deskundigen beschouwen hem als ontoerekeningsvatbaar en vrezen herhaling als hij niet wordt behandeld. De officier van justitie benadrukte het risico van herhaling, gezien de combinatie van psychotische symptomen, verstandelijke beperking en het ontbreken van ziekte-inzicht bij de verdachte.

Vanwege de ernst van de zaak en alle bevindingen heeft de officier van justitie gepleit voor de tbs-maatregel met dwangverpleging als de enige passende eis. De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen.