Na de rellen in Arnhem kondigt Pegida terugkeer aan

Na de rellen in Arnhem kondigt Pegida terugkeer aan

Geplaatst op 14 januari 2024, om 12:24 uur

ARNHEM – Drie verdachten die zaterdag zijn aangehouden bij de rellen op het Jansplein in Arnhem zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld, zo heeft de politie gemeld aan omroep Gelderland.

De onrust ontstond nadat een koranverbranding, georganiseerd door Pegida, uit de hand liep omdat boze demonstranten dit wilden voorkomen. Na de mislukte actie heeft de radicaal-rechtse beweging aangegeven dat ze terug zullen komen om hun doel te voltooien. De leider van de extreemrechtse beweging, Edwin Wagensveld, probeerde zaterdag op het Jansplein in Arnhem twee keer een koran in brand te steken in een vuurkorf. Hij had hiervoor toestemming van het gemeentebestuur van Arnhem gekregen. Formeel was deze actie bedoeld als protest tegen het toestaan van religieuze symbolen, zoals hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes, bij handhavers in Arnhem. In werkelijkheid was de actie volgens Wagensveld vooral gericht tegen de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, die hij beschuldigde van het bevorderen van de islam.

De politie verklaarde dat de drie aangehouden verdachten niet gehoorzaamden aan een bevel om zich te verwijderen bij de koranverbranding. De dreiging nam dusdanig toe dat de demonstratie niet langer veilig kon worden voortgezet. Wagensveld moest worden beschermd nadat hij werd aangevallen en mishandeld. Op berichtendienst X gaf Wagensveld aan: “We komen zeker terug om het werk af te maken.” Bij de ongeregeldheden raakten drie politieagenten lichtgewond. De politie is een onderzoek gestart naar personen die geweld hebben gebruikt.

Foto’s: Persbureau Heitink