OM eist tbs met voorwaarden na geweldpleging in GGZ-instelling

OM eist tbs met voorwaarden na geweldpleging in GGZ-instelling

Geplaatst op 12 januari 2024, om 11:17 uur

SPIJKENISSE – Het Openbaar Ministerie heeft donderdag tbs met voorwaarden geëist tegen een 43-jarige man uit Spijkenisse. Hij wordt beschuldigd van geweldpleging tegen drie verpleegkundigen van de ggz-instelling Antes in Poortugaal. De man verbleef in de kliniek vanwege zijn psychische gesteldheid en zou in april 2023 weerstand hebben geboden tijdens zijn behandeling, waarbij hij medewerkers sloeg en schopte. Een van de medewerkers raakte hierbij gewond met een gebroken neus als gevolg.

Het OM acht de mishandeling bewezen maar concludeert tevens dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het incident. Het OM benadrukt dat personen met een publieke taak hun werk zonder hinder moeten kunnen uitvoeren en dat geweld en agressie tegen hen onaanvaardbaar zijn. Het OM zal daarom consequent en krachtig optreden tegen dergelijke incidenten.

Op basis van eerdere uitspraken van rechters kan zorgpersoneel als ambtenaren worden beschouwd, wat betekent dat geweld tegen deze beroepsgroep strenger wordt bestraft. De officier van justitie hanteert doorgaans een hogere strafeis in dergelijke gevallen. Het OM is van mening dat de verdachte, gezien zijn psychiatrische achtergrond, behandeling nodig heeft en zorgvuldig moet worden gemonitord en begeleid in zijn re-integratie, inclusief huisvesting, inkomen en dagbesteding. Tegelijkertijd is er ook een hoog risico op recidive. Daarom heeft het OM ervoor gekozen om tbs met voorwaarden te eisen, in plaats van alleen een machtiging voor verplichte zorg op grond van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).

De rechter zal op 24 januari uitspraak doen en heeft op verzoek van de officier van justitie de voorlopige hechtenis van de verdachte geschorst vanaf het moment dat hij wordt opgenomen in een instelling.