Vijf verdachten aangehouden voor straatroven met ‘betaalverzoek’ drukmiddel

Vijf verdachten aangehouden voor straatroven met ‘betaalverzoek’ drukmiddel

Geplaatst op 11 januari 2024, om 15:27 uur

AMSTERDAM – In de afgelopen maanden zijn er meerdere gevallen van straatroof gepleegd in Amsterdam-Zuid, waarbij scholieren het slachtoffer werden. Na een uitgebreid onderzoek heeft de politie vijf verdachten aangehouden in verband met deze misdrijven. De recherche vermoedt dat er mogelijk nog meer slachtoffers zijn en doet een dringende oproep aan ouders en scholieren om dit te melden bij de politie.

De politie ontving de afgelopen maanden meerdere meldingen van straatroven, zowel in de buurt van verschillende scholen als op andere locaties in Amsterdam Oud-Zuid. De verdachten zouden de slachtoffers onder druk hebben gezet door ter plekke een betaalverzoek via bijvoorbeeld een mobiele app te eisen. In sommige gevallen zijn persoonlijke eigendommen zoals schoenen, jassen, telefoons en Airpods gestolen. Uit het lopende onderzoek is gebleken dat er voor duizenden euro’s aan buit is gemaakt.

Na meldingen van ouders heeft de politie afgelopen week vijf verdachten aangehouden in verband met deze straatroven, waarvan drie minderjarigen. Onder de verdachten bevonden zich ook drie meisjes die ervan worden verdacht te hebben gefungeerd als zogenaamde “geldezels.” Het onderzoek is nog steeds gaande, en de recherche sluit niet uit dat er meer arrestaties zullen volgen.

Het onder druk zetten van slachtoffers om ter plekke een betaalverzoek te voldoen, is een nieuw fenomeen waar de politie ernstig bezorgd over is. De politie wil jongeren en ouders waarschuwen voor deze brutale werkwijze. Straatroven zoals deze hebben een aanzienlijke impact op de slachtoffers en hun families. De politie neemt deze misdrijven zeer serieus, en de onderzoeksteams blijven zich onverminderd inzetten om het aantal straatroven te verminderen, zowel in uniform als in burger.