Hardloopster aangevallen in struikgewas, DNA van dader ontdekt op haar broekband

Hardloopster aangevallen in struikgewas, DNA van dader ontdekt op haar broekband

Geplaatst op 11 januari 2024, om 16:07 uur

BEEK/BERG EN DAL – De 36-jarige verdachte van de poging tot verkrachting van een hardloopster in het bos tussen Beek en Berg en Dal in september vorig jaar zal voorlopig niet worden vrijgelaten, ondanks het verzoek van zijn advocaat. Hoewel er twee getuigen zijn, hebben zij de vermeende verkrachtingspoging niet daadwerkelijk gezien. Er is echter wel een DNA-spoor aangetroffen. Op donderdagochtend 28 september werd de vrouw tijdens haar hardlooprondje in de heuvels tussen Beek en Berg en Dal belaagd, niet ver van hotel Val Monte aan de Oude Holleweg.

Tijdens de zoektocht naar de dader zette de politie onder andere een helikopter in, werden de uitgangen van het bos afgesloten en werden omwonenden geïnformeerd via Burgernet. Ze werden verzocht uit te kijken naar een kleine man. De 36-jarige verdachte die voor de Arnhemse rechtbank verscheen, voldoet aan deze beschrijving. Volgens de aanklacht wordt hij ervan beschuldigd de hardloopster te hebben achtervolgd, haar van achteren te hebben vastgegrepen, haar tegen de grond te hebben geduwd en te hebben geprobeerd haar hardloopbroek en ondergoed uit te trekken. De aanklager gelooft dat het krachtige optreden van de hardloopster zelf ervoor heeft gezorgd dat de situatie niet erger is afgelopen. DNA-materiaal dat overeenkomt met dat van de verdachte is aangetroffen aan de binnen- en buitenkant van de broekband van haar hardloopbroek. De verdachte beweert echter dat hij de hardloopster wilde beroven en niet probeerde haar te verkrachten of aan te randen. Hij dacht dat ze een vest om haar middel had, waarin hij hoopte dat haar mobiele telefoon zat. Daarop was hij uit.

Zijn advocaat benadrukte dat het feit dat hij ’s ochtends naar porno had gekeken over vrouwen in panty’s niet automatisch betekent dat hij daarna meteen op verkrachting of aanranding uit was. Twee getuigen die zijn geïdentificeerd, hebben het specifieke moment van de vermeende verkrachtingspoging en het trekken aan haar broek en ondergoed niet gezien. De advocaat concludeerde: “Het is dus de ene verklaring tegen de andere.” Niettemin vond de rechtbank de verdenking voldoende gegrond om de man in hechtenis te houden tot aan de rechtszitting. De verdachte heeft geen vast adres in de omgeving van Nijmegen, maar verbleef destijds in Kranenburg, waar hij nog steeds een adres heeft. Momenteel zit hij vast in Lelystad.

De zaak wordt op 4 april voortgezet.