Celstraf van 9 maanden voor man die poging tot doodslag pleegde

Celstraf van 9 maanden voor man die poging tot doodslag pleegde

Geplaatst op 11 januari 2024, om 16:27 uur

ARNHEM – Een 44-jarige man uit Polen is donderdag door de rechtbank veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf voor poging tot doodslag in het Musispark in Arnhem. Op 16 december 2023 zat het slachtoffer samen met een ander persoon op een bankje in het park toen de man voor hen verscheen en hen aanviel met een keukenmes met een lemmet van 12 centimeter. De punt van het mes raakte het bovenlichaam van het slachtoffer, maar de verwonding bleef beperkt tot een kleine oppervlakkige snee in de borst. De aanval vond plaats in het openbaar en omstanders waren ongewild getuige van het incident.

De rechtbank oordeelt dat de man had kunnen beseffen dat zijn daad het slachtoffer ernstig letsel had kunnen toebrengen, zelfs tot een fatale inwendige bloeding. Desondanks nam hij bewust dit risico, en daarom acht de rechtbank de poging tot doodslag bewezen. De officier van justitie had aanvankelijk een celstraf van 6 maanden geëist voor een poging tot zware mishandeling, maar de rechtbank legt een hogere straf op vanwege de bewezen poging tot doodslag.

Hoewel het slachtoffer erin slaagde erger te voorkomen door snel te reageren en het mes af te weren, wordt de man aangerekend dat hij de lichamelijke integriteit van het slachtoffer schond. Daarnaast heeft zijn actie het veiligheidsgevoel van het slachtoffer en de samenleving in het algemeen aangetast. Om deze redenen heeft de rechtbank een gevangenisstraf van 9 maanden opgelegd.