Drie jaar cel geëist: agent meegesleurd tijdens aanhouding

Drie jaar cel geëist: agent meegesleurd tijdens aanhouding

Geplaatst op 11 januari 2024, om 22:17 uur

ZAANDAM – Op vrijdag 27 januari 2023 nam een aanhouding voor identiteitsfraude een onverwachte wending langs de weg in Zaandam. Tijdens deze gebeurtenis gaf de bestuurder plotseling gas, wat resulteerde in een angstige situatie voor een agent die ongeveer twintig seconden lang werd meegesleurd langs het portier van de rijdende auto. Uiteindelijk viel de agent op de grond, waarbij hij enige schaafwonden opliep en zijn uitrusting en kleding beschadigd raakten. De officier van justitie heeft donderdag een onvoorwaardelijke celstraf van 36 maanden geëist tegen de 38-jarige Britse bestuurder van de auto, vanwege wat beschouwd wordt als een poging tot doodslag. De officier benadrukte dat de agent ernstig letsel had kunnen oplopen, inclusief potentieel dodelijke verwondingen.

De aanhouding van de verdachte, afkomstig uit Sidcup, Engeland, was het gevolg van een eerdere politiecontrole waarbij hij zich met een vals paspoort had geïdentificeerd. Na het opsporen van de auto waarin hij reed via ANPR-camera’s, werd hij later aangehouden op verdenking van identiteitsfraude. Op het moment van de aanhouding langs de weg vroeg de verdachte toestemming om zijn telefoon te pakken om iemand te bellen na zijn vrijlating, wat werd toegestaan. Toen een van de agenten zag dat de verdachte naar de versnellingspook greep en vermoedde dat hij wilde wegrijden, greep de agent de man bij zijn kleren vast op borsthoogte. De auto vertrok inderdaad en trok op, terwijl de agent werd meegesleurd. Pas nadat de agent de verdachte losliet, viel hij op het asfalt. Tijdens deze twintig seconden bereikte de auto een hoogste gemiddelde snelheid van 60 kilometer per uur, zoals te zien was op de beelden van de bodycam die de agent droeg.

De verdachte vluchtte in de auto en verdween uiteindelijk te voet in de nacht. In juni 2023 werd hij dankzij de aandacht in het tv-programma Opsporing Verzocht aangehouden in Frankrijk en overgeleverd aan Nederland, waar hij sindsdien in voorlopige hechtenis zit. Tijdens de rechtszaak beschreef de officier van justitie de gebeurtenis als een “zeer heftige” en “angstige” ervaring voor de agent. Volgens de officier heeft de verdachte bewust het risico genomen dat het slachtoffer die avond in januari 2023 zou kunnen overlijden. Het OM acht zowel poging tot doodslag als de verdenking van identiteitsfraude bewezen en eist een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar tegen de bestuurder, samen met een rijontzegging van twee jaar. De uitspraak zal op 25 januari worden gedaan.