Brug dreigt in te storten door losgeslagen woonboot

Brug dreigt in te storten door losgeslagen woonboot

Geplaatst op 4 januari 2024, om 10:23 uur

MAASTRICHT – De brug aan de Stuwweg in Maastricht dreigt in te storten na een aanvaring met een woonboot op woensdagavond. De woonboot was losgeraakt, meegesleurd door de sterke stroming over een beschadigde afsluitdam en kwam tot stilstand tegen de brug. Als gevolg van de botsing is een van de brugpijlers in het midden van de brug verzakt.

De hulpdiensten hebben de brug woensdagavond afgesloten. In het midden van de brug is een kleine knik zichtbaar, volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio. De brug verbindt de doodlopende weg waar de woonboten liggen met de buitenwereld. Op dit moment is niemand toegestaan op de Stuwweg, alle bewoners zijn geëvacueerd.

Rijkswaterstaat kampt met toenemende problemen. Naast het incident met de woonboot is het gat in de dam ook aanzienlijk groter geworden in de afgelopen nacht. Rijkswaterstaat zet alle middelen in om het gat snel te dichten, zoals gecommuniceerd op het sociale platform X. Enkele bewoners van de woonboten hebben de situatie van hun drijvende woningen donderdagochtend bekeken, maar ze mogen niet naar binnen om persoonlijke eigendommen op te halen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

De bewoners worden opgevangen bij een lokale watersportvereniging. Op woensdag zijn alle bewoners van de ongeveer dertig woonboten geëvacueerd, waarbij sommigen zijn ondergebracht in hotels. Rijkswaterstaat heeft donderdag aannemers ingeschakeld om de situatie van de woonboten aan de Stuwweg in Maastricht te beoordelen en te kijken hoe de woonboten gestabiliseerd kunnen worden om verdere afdrijving te voorkomen.

Foto: Rijkswaterstaat