Aanhouding na heftige ongeregeldheden nieuwjaarsnacht in Hedel

Aanhouding na heftige ongeregeldheden nieuwjaarsnacht in Hedel

Geplaatst op 1 januari 2024, om 17:33 uur

HEDEL – Nieuwjaarsnacht was erg onrustig in Hedel. Aan het begin van de avond kwamen er meerdere meldingen binnen bij de politie over een brand. Al snel bleek dat een auto in de brand stond, waardoor er een grotere brand ontstond. Brandweerpersoneel was snel ter plaatse, maar het was voor hen onmogelijk om de brand te blussen in verband met zwaar vuurwerk dat naar hen toe werd gegooid. Ook de politie werd bekogeld. De gemeente heeft vannacht een noodbevel afgegeven. Rond 02.15 uur is er grootschalig opgetreden door de Mobiele Eenheid (ME). Er is één aanhouding verricht: een 22- jarige man uit de gemeente Maasdriel. Hij wordt verdacht van het gooien van zwaar vuurwerk naar politieagenten.

Impactvolle nacht
In de loop van de avond en nacht werden zowel de politie als brandweer meerdere keren opgeroepen. Er is vannacht door brandweer en politie met man en macht gewerkt om de situatie onder controle te krijgen. Doordat er diverse keren onder meer zwaar explosief vuurwerk naar hulpverleners is gegooid, trad de ME op om de situatie onder controle te brengen. Dit heeft enorme impact gemaakt op hen. De ME, maar ook politieagenten die al ter plaatse waren samen met de brandweer hebben zich onveilig gevoeld. Het gooien van vuurwerk naar hulpverleners is niet alleen strafbaar, maar kan ook levensgevaarlijk zijn. Het kan leiden tot ernstige verwondingen, dat blijkt wel nadat één politieagent gehoorbeschadiging heeft opgelopen.

Elise Meier, teamchef basisteam De Waarden: “Het is vreselijk om te zien en te horen hoe de afgelopen nacht is geweest voor onze collega’s en de brandweer. Je kan je voorstellen dat de situatie als zeer bedreigend is ervaren. Onze collega’s en de andere hulpverleners voeren hun werk uit en worden op deze manier behandeld. Een nieuwjaarsnacht staat voor een feestelijk moment, om samen met je dierbaren het nieuwe jaar in te luiden. Maar afgelopen nacht hebben wij dat niet zo ervaren. Een collega die gewond raakt, dat is onacceptabel. Wij blijven, samen met het Openbaar Ministerie hoge prioritering geven aan het opsporen van verdachten in deze zaak”.

Onderzoek gestart
Afgelopen nacht is direct een onderzoek gestart om de exacte toedracht van de ongeregeldheden te onderzoeken. Het onderzoek wordt verder uitgevoerd door de districtrecherche van Gelderland- Zuid. Momenteel zit de verdachte nog vast. Verder onderzoek moet uitwijzen wat zijn betrokkenheid is geweest bij deze ongeregeldheden. Meer aanhoudingen sluit de politie niet uit.

Foto’s: Bart Meesters