Woning doelwit van explosie: kenmerken van verdachten gedeeld

Woning doelwit van explosie: kenmerken van verdachten gedeeld

Geplaatst op 19 december 2023, om 14:00 uur

AMSTERDAM – Op maandagavond heeft er een explosie plaatsgevonden bij een woning aan de Bernard Shawsingel in Amsterdam-Zuidoost. Er is aanzienlijke schade veroorzaakt, maar er zijn geen gewonden gemeld. De politie heeft een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen en beeldmateriaal.

Rond 20.55 uur heeft een melder de politie gebeld en gemeld dat hij een harde knal heeft gehoord bij de Bernard Shawsingel. De politie is ter plaatse gegaan en heeft vastgesteld dat de voorgevel van de woning beschadigd is. Een raam is gebarsten en het kozijn is beschadigd. Op het moment van de explosie waren er geen mensen in de woning aanwezig, wat gelukkig resulteerde in geen gewonden. De schade bleef beperkt tot materiële schade, maar dit had anders kunnen zijn vanwege het rondvliegende glas.

Het Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) en medewerkers van Forensische Opsporing (FO) zijn begonnen met het onderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat kort voor de explosie een explosief aan de voorzijde van het raam van de woning was bevestigd en tot ontploffing is gebracht.

Een getuige heeft gezien dat een man op een scooter snel wegreed uit de omgeving van de explosie.

De verdachte wordt als volgt beschreven:

Man, Ongeveer 30 jaar oud ,Ongeveer 1,85 meter lang ,Donker getint ,Fors/dik postuur, Lange zwarte baard, Donker gekleed, Donkere schoenen met wit Nike-logo, Bebloede handen

De scooter wordt als volgt beschreven:

Zwart van kleur, Met windscherm, Gele kentekenplaat, Op de avond ervoor, op zondag, vond er ook al een explosie plaats bij dezelfde woning, aan de zijkant van de woning bij de hoek van de Alfred Doblinstraat. Hierbij bleef de schade beperkt tot roetschade. De politie heeft een onderzoek gestart naar beide incidenten en vraagt dringend om getuigen en beeldmateriaal.