FIOD verricht aanhoudingen en 17 doorzoekingen in witwasonderzoek

FIOD verricht aanhoudingen en 17 doorzoekingen in witwasonderzoek

Geplaatst op 19 december 2023, om 13:39 uur

NEDERLAND/BELGIE – De FIOD heeft op maandag twee mannen aangehouden en 17 doorzoekingen uitgevoerd in Nederland en België in verband met twee strafrechtelijke onderzoeken. De aangehouden personen, een 34-jarige man en een 51-jarige man uit Rotterdam, zijn overgebracht naar politiebureaus voor verhoor. Er worden mogelijk nog meer aanhoudingen verricht.

De verdenking tegen beide mannen betreft witwassen. Tijdens de doorzoekingen zijn hun woningen doorzocht, evenals diverse bedrijfspanden en woningen in Rotterdam, Amsterdam, Woerden en Den Haag. Hierbij is beslag gelegd op administratie, telefoons, computers, bankrekeningen, onroerend goed, een boot, contant geld, zilver en auto’s. De strafrechtelijke onderzoeken zijn gestart op basis van signalen van de FIU en richten zich op meerdere panden en snelle motorboten die vermoedelijk zijn aangeschaft met crimineel geld. De hoofdverdachte, een 34-jarige man uit Rotterdam, heeft via zijn rechtspersonen vermoedelijk diverse panden in Nederland en België aangekocht met crimineel geld. De betalingen voor deze panden werden deels verricht door rechtspersonen die indirect gelinkt zijn aan de 51-jarige verdachte, die geen direct belang had bij de aankoop van het vastgoed. Daarnaast zijn er door verdachte rechtspersonen ook boten en motoren aangeschaft voor de productie van zogenaamde RHIBS (Rigid Hull Inflatable Boat), snelle motorboten die vaak worden gebruikt voor smokkelactiviteiten. Ook voor deze aankopen werden betalingen verricht door derden, waaronder rechtspersonen van vermoedelijke katvangers, en niet door de rechtspersonen die de boten hadden gekocht.

Er bestaat het vermoeden dat op deze manier crimineel verkregen geld is witgewassen. Het onderzoek wordt geleid door het Functioneel Parket.

Foto: FIOD