Verdachten schietpartij voor rechter, link met aanslag op Peter R. de Vries

Verdachten schietpartij voor rechter, link met aanslag op Peter R. de Vries

Geplaatst op 19 december 2023, om 11:11 uur

ZEEWOLDE – Deze week staan drie mannen van Poolse afkomst voor de extra beveiligde rechtbank terecht voor een poging tot moord in Zeewolde op een andere Poolse man, zoals gemeld door Omroep Flevoland. Op 5 oktober 2021 werd het slachtoffer overdag vier keer in zijn benen geschoten, naar verluidt om hem een lesje te leren omdat hij zijn schulden niet had betaald.

De zaak wordt behandeld in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol in plaats van Lelystad, vanwege ‘een verhoogd veiligheidsrisico’, zoals verklaard door een woordvoerder van de rechtbank. Dit is te wijten aan het feit dat één van de verdachten, de 28-jarige Krystian M., ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in juli 2021.

Aan het begin van de zitting op maandag wilde één van de verdachten, naar verluidt de vermoedelijke schutter, het woord voeren en vervolgens de rechters wraken. De 37-jarige verdachte beweerde dat de rechters zijn zaak niet objectief kunnen behandelen omdat ze tijdens een pro-forma zitting zijn voorarrest hadden verlengd. Daarom stelde hij voor dat ze worden vervangen door andere rechters. De rechter besloot daarop de behandeling van zijn strafzaak op te schorten en verder te gaan met het behandelen van de overgebleven verdachten, waaronder Krystian M.