Rotterdammer aangehouden in terreuronderzoek Duitsland en Denemarken

Rotterdammer aangehouden in terreuronderzoek Duitsland en Denemarken

Geplaatst op 14 december 2023, om 15:16 uur

ROTTERDAM – De politie heeft een 57-jarige Rotterdammer gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De man werd gezocht door zowel de Deense als Duitse autoriteiten en werd vanochtend in Rotterdam-Zuid aangehouden op officieel verzoek van Duitsland. Verdere details zijn op dit moment niet beschikbaar.

In hetzelfde onderzoek zijn in Denemarken nog drie verdachten aangehouden bij een anti-terreuractie. De identiteit van de andere verdachten is niet bekendgemaakt. Premier Frederiksen omschrijft de situatie als “zeer ernstig” in een verklaring aan het Deense persbureau Ritzau. Tijdens een persconferentie is aangekondigd dat de politie in Kopenhagen en rond Joodse locaties verhoogde zichtbaarheid zal vertonen. Voorlopig heeft de Deense politie geen plannen om het dreigingsniveau te verhogen van niveau 4 naar niveau 5.

In Nederland is het dreigingsniveau onlangs verhoogd van niveau 3 (aanzienlijk) naar niveau 4 (substantieel), wat aangeeft dat er een reële kans is op een aanslag in Nederland. Dit is de eerste keer in vier jaar dat het dreigingsniveau in Nederland op niveau 4 staat.