Man misbruikt zwakbegaafde zus (71) met anderen: OM eist jaren cel

Man misbruikt zwakbegaafde zus (71) met anderen: OM eist jaren cel

Geplaatst op 14 december 2023, om 19:25 uur

BRABANT – Een lichamelijk en verstandelijk beperkte vrouw van 71 jaar oud zou in de eerste helft van 2022 door meerdere mannen seksueel misbruikt zijn. In het onderzoek naar de zaak werden uiteindelijk vier verdachten aangehouden, waaronder de dan 62-jarige broer van de vrouw. Hij zou de spil in de zaak zijn en zijn zus hebben ‘aangeboden’ op het internet. Samen met de drie anderen stond hij vandaag voor de rechter. Tegen hem eist het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) een gevangenisstraf van negen jaar.

‘Het slachtoffer in deze zaak is een kind van anderhalf in het lichaam van een 71-jarige vrouw. Dat betekent dat zij, net als een kind van die leeftijd, niet voor zichzelf kan zorgen. Niet zelfstandig kan wonen, niet zelfstandig kan aankleden, niet zelfstandig kan eten, niet zelfstandig naar de wc kan en onder meer een luier moet dragen. Bovenal kan zij niet praten. Geen woord. Zij maakt enkel geluiden’, begint de officier van justitie haar requisitoir.

Aanleiding
De zaak komt medio 2022 aan het licht. In de ochtend van dinsdag 26 juli 2022 wordt de vrouw bij de instelling waar ze verblijft opgehaald door haar broer voor een uitje. Het is iets dat vaker gebeurt en waarbij het personeel tot die dag geen vraagtekens heeft. Een medewerkster van de instelling treft na terugkeer van de vrouw bloed aan in haar incontinentieluier. Een arts stelt even later verwondingen vast die passen bij seksueel misbruik. De politie wordt erbij gehaald en dat leidt tot een groot onderzoek van de zedenpolitie en tot een aaneenschakeling van verdenkingen.

Aanhouding
De broer uit Oss komt al gauw als verdachte in beeld en wordt begin augustus aangehouden. Hij wijst in eerste instantie naar een andere man, die hij de bewuste ochtend bezocht met zijn zus voor een massage. Ook deze man van dan 54 jaar uit Veghel wordt daarop aangehouden. De twee andere verdachten (80 en 69) uit de gemeente Bronckhorst en Tilburg komen later in beeld bij de politie. Ze zouden via internet seksafspraken hebben gemaakt met de broer en zus.

Chats
In het onderzoek ontdekt de politie dat de broer op internet veelvuldig op zoek ging naar seksueel contact met mannen én met zijn zus. In de meer dan duizend chats die de politie onderschept, wordt door de broer uitvoerig en onverbloemd gesproken over welke seksuele handelingen er allemaal wel of niet mogelijk zijn met zijn zus. In chats wordt benadrukt dat zijn zus, vaak noemt hij haar zijn nicht, niet kan praten en dat zij een geestelijke en lichamelijke beperking heeft. Het blijkt dat de broer in chats met meerdere mannen concrete seksafspraken maakte. De afspraken leiden in tenminste enkele gevallen ook daadwerkelijk tot ontmoetingen tussen de broer, zus en de andere mannen, zo ontdekt de politie.

Bewijs
Uit de gesprekken blijkt de broer het plan had om er tijdens de ontmoetingen seksuele handelingen plaats te laten vinden met de zwaar gehandicapte zus. Het OM kan bij een aantal ontmoetingen ook vaststellen dat het daadwerkelijk hiertoe is gekomen. In een van die gesprekken bedankt de broer van het slachtoffer een van de mannen na een afspraak voor de goede ‘verzorging’. Het is naar het oordeel van het OM een veelzeggende uitspraak. De verdachte uit Tilburg sprak weliswaar af met de broer en zus, maar toen broer en zus eenmaal voor zijn deur stonden, zag de man af van seksueel contact met de vrouw. ‘Dit kan toch niet waar zijn’ waren zijn woorden ter zitting. In de zaak van deze verdachte heeft de officier dan ook gevraagd om vrijspraak.

‘Verwerpelijk’
Hoewel in de chats is te lezen hoe de broer keer op keer doelt op het maken van een seksafspraak, spreekt hij in zijn verhoor over seksfantasieën, verveling en vermaak, maar vindt niet dat hij zijn zus aanbiedt. Op basis van al het bewijs is de officier van justitie van oordeel dat dit heel anders zit: ‘Er zitten hier vier verdachten die zich alle vier op het internet buitengewoon verwerpelijk hebben gedragen. Ze hebben veelvuldig en uitbundig op mensonterende wijze uitgelaten over het slachtoffer. Maar dat niet alleen. Bij drie van deze mannen ben ik van oordeel dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan meerdere, ernstige strafbare feiten.

Lange gevangenisstraf
Bij geen van de verdachten zijn stoornissen vastgesteld door deskundigen. De officier: ‘In het geval van de hoofdverdachte betekent dit dus dat hij zijn zus met zijn volle verstand heeft misbruikt. Zeker voor de familie is dat bijzonder pijnlijk en moeilijk te bevatten’. Gelet op alle feiten, de ernst van de zaak, de houding van de verdachte tijdens het onderzoek en de kans op herhaling vindt het OM dat alleen een langdurige gevangenisstraf passend en geboden is voor de hoofdverdachte. Tegen hem werd daarom negen jaar gevangenisstraf geëist. Tegen de mannen uit Veghel en de gemeente Bronkhorst eist het OM een gevangenisstraf van 30 maanden en 18 maanden.

Uitspraak in de zaak is op 18 januari 2024.