21-jarige verdachte betrokken bij twaalf gevallen van bankhelpdeskfraude

21-jarige verdachte betrokken bij twaalf gevallen van bankhelpdeskfraude

Geplaatst op 14 december 2023, om 11:17 uur

OLDENZAAL – Na de aanhouding van één verdachte heeft de politie twaalf aangiftes van bankhelpdeskfraude kunnen koppelen. De verdachte, een 21-jarige man uit Almere, werd in augustus op heterdaad betrapt en aangehouden nadat hij was geïdentificeerd als een fraudeur die zich voordeed als bankmedewerker.

De politie werd gewaarschuwd door een oplettende winkelbediende. De man wordt nu verdacht van heling en oplichting. Na onderzoek van zijn telefoon kon de politie twaalf aangiftes uit verschillende delen van het land aan de man linken. Het modus operandi was hetzelfde: de slachtoffers werden benaderd onder het voorwendsel dat hun bankpas met pincode moest worden opgehaald, waarna de pas daadwerkelijk werd opgehaald door de 21-jarige verdachte. De man werd aangehouden dankzij de alerte getuige, die hem herkende van beeldmateriaal uit een ander filiaal. Bij zijn arrestatie had de verdachte de gestolen pas en goederen die met de pas waren gekocht in zijn bezit. Zijn telefoon werd in beslag genomen voor onderzoek.

Uit de gegevens op de telefoon van de verdachte bleek dat er een groter netwerk van fraudeurs actief was. Met deze informatie kon de politie op maandag en dinsdag  nog twee aanhoudingen verrichten. De twee mannen, 22 en 23 jaar oud en afkomstig uit Kampen en Amsterdam, worden verdacht van oplichting. De eerste verdachte werd opnieuw aangehouden vanwege zijn betrokkenheid bij de twaalf ontdekte aangiftes. Gezamenlijk hebben deze drie verdachten al minstens 37.000 euro buitgemaakt en verschillende goederen gestolen. Hun slachtoffers waren voornamelijk alleenstaande oudere vrouwen, verspreid over het hele land, waaronder Rotterdam, Leiden, Oosterhout, Marken, Schagen, Amersfoort en Den Bosch.