Nederland verhoogt dreigingsniveau: ‘Reële kans op aanslag’

Nederland verhoogt dreigingsniveau: ‘Reële kans op aanslag’

Geplaatst op 12 december 2023, om 18:38 uur

NEDERLAND – De kans op een terroristische aanslag is toegenomen, en daarom heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) besloten om het dreigingsniveau van 3 naar 4 te verhogen, wat het op een na hoogste niveau is.

NCTV Aalbersberg noemt als reden voor de verhoging van het dreigingsniveau een “optelsom van ontwikkelingen”. Er is vooral sprake van een toegenomen dreiging vanuit het jihadisme, de radicaal-islamitische ideologie die oproept tot een “heilige oorlog tegen ongelovigen”. Factoren daarin zijn de oorlog tussen Hamas en Israël, Koranschendingen in verschillende landen in Europa en de oproepen tot aanslagen van terroristische organisaties als IS en al-Qaida.

Het dreigingsniveau is een beoordeling van de algemene terroristische dreiging in Nederland over een langere periode, zoals ingeschat door de NCTV. Om de zes maanden wordt een bijgewerkt dreigingsbeeld gepubliceerd. In december 2019 werd het dreigingsniveau in Nederland verlaagd van 4 naar 3. Sindsdien werd de kans op een aanslag als “voorstelbaar” beschouwd.