Man (55) uit verdacht van foltering, marteling en seksueel geweld tegen Syrische burgers

Man (55) uit verdacht van foltering, marteling en seksueel geweld tegen Syrische burgers

Geplaatst op 8 december 2023, om 11:17 uur

DRUTEN – Een 55-jarige Syriër uit Druten is vrijdagochtend gearresteerd op verdenking van foltering, marteling en diverse vormen van seksueel geweld tegen Syrische burgers.

Het Openbaar Ministerie beschouwt deze handelingen als misdaden tegen de menselijkheid. Dit markeert de eerste keer dat in Nederland iemand wordt beschuldigd van een dergelijk ernstig misdrijf. De verdachte wordt ervan beschuldigd dat hij in 2013 en 2014 het hoofd was van de verhoorafdeling van de National Defence Force (NDF) in de Syrische stad Salamiyah. De NDF is een paramilitaire groepering die bestaat uit diverse lokale milities die aan de zijde van het Syrische regime vechten.

Op maandag 11 december zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.