Man (51) doodgeslagen door tweelingbroer

Man (51) doodgeslagen door tweelingbroer

Geplaatst op 7 december 2023, om 18:49 uur

DEN HAAG – Na jaren van samenwonen en gedeelde ervaringen, ontstond er op 23 januari 2023 een conflict tussen twee tweelingbroers. Een 51-jarige man uit Den Haag meldde de volgende dag bij de politie dat zijn broer levenloos in bed lag. “Het zal wel door zijn hersens zijn, ik heb hem hard op zijn hoofd geslagen.” De vraag in deze zaak was in hoeverre het overlijden van zijn broer aan de verdachte kon worden toegeschreven. Het slachtoffer was een zware drinker en viel regelmatig, volgens de verdachte. In het weekend was hij nog op zijn hoofd gevallen en hij had sinds zaterdag een bloedend oor. Er kon niet worden vastgesteld wanneer het hersenletsel was opgelopen, noch of het tijdens het slaan was gebeurd of in de dagen ervoor.

De officier van justitie betoogde echter dat het gedrag van de verdachte op zijn minst een essentieel onderdeel zou kunnen zijn geweest van de gebeurtenissen die tot het overlijden hebben geleid. Verdachte had op geen enkel moment hulp gezocht; integendeel, hij had zijn broer tijdens een ruzie nog een paar keer hard op het hoofd geslagen en geschopt, terwijl hij wist dat zijn broer al hoofdletsel had. Hij nam bewust het risico dat zijn broer het niet zou overleven, en daarom beschuldigde het Openbaar Ministerie hem van doodslag.

Het overlijden werd beschreven als een familietragedie, aangezien de tweelingbroers jarenlang samenwoonden en dezelfde levensstijl deelden, inclusief alcohol- en drugsgebruik. De nabestaanden van het slachtoffer, die tevens familie van de verdachte zijn, vroegen om geen straf en pleitten voor vrijspraak. De officier van justitie benadrukte echter dat bij een ernstig misdrijf als dit geen afzien van straf mogelijk is. Ze eiste een celstraf van 8 jaar, aan de onderkant van de gebruikelijke strafmaat voor doodslag in de rechtspraak.

Over twee weken zal de rechtbank uitspraak doen.