VIDEO Bizarre situatie: brandweer moet rennen naar spookrijderramp A1

VIDEO Bizarre situatie: brandweer moet rennen naar spookrijderramp A1

Geplaatst op 3 december 2023, om 14:59 uur

HOEVELAKEN – Direct na het zeer ernstige ongeval met de spookrijder op de A1 bij knooppunt Hoevelaken hadden hulpdiensten de grootste moeite om bij het plaats van het ongeval te komen, zo getuigt een video dat brandweer Voorthuizen online had gezet.

Op de video is te zien dat de brandweerlieden uit moeten stappen en zo elke bijna elke automobilist moesten aanspreken hoe ze doorgang konden verlenen aan de brandweerwagen die met zwaailicht en sirene onderweg is. De snelweg was dusdanig geblokkeerd dat meerdere brandweermensen voor hun wagen uitrennen over de snelweg om te zorgen dat ze zo snel mogelijk kunnen helpen. Brandweer Voorthuizen noemt het hierdoor “een hele uitdaging” om ter plaatse te kunnen komen.

De veiligheidsregio’s geven tips hoe je het veiligste, maar toch het snelste ruimte kunt bieden aan een hulpverleningsvoertuig die met spoed onderweg is. Het begint bij rustig blijven zodra je zwaailichten ziet en sirenes hoort. Kijk goed naar wat de mogelijkheden zijn en wees voorspelbaar. Gebruik je richtingaanwijzers om aan te geven wat je gaat doen. Zorg dat de vluchtstrook ten alle tijden vrij blijft en let goed op wat andere verkeersdeelnemers doen. Maak ruimte door allemaal dezelfde kant op uit te wijken. Een welkbekend voorbeeld is de Duitse rettungsgasse, welke uitstekend werkt zodra er geen vluchtstrook is of als de vluchtstrook bezet is door bijvoorbeeld als deze als spitsstrook dient.

Rettungsgasse
Zoals het in Duitsland genoemd wordt, een Rettungsgasse, oftewel een reddingsstrook, is een wijze die in Nederland veel minder bekend is, maar is wel erg efficiënt. In sommige landen, zoals Duitsland is de reddingsstrook verplicht gesteld bij wegen met twee rijstroken per richting, zoals snelwegen. In Nederland is dit nog niet verplicht gesteld. De bedoeling met een reddingsstrook is dat dan de linkerrijstrook ruimte maakt door uiterst links te gaan rijden/stilstaan en de rechterrijstrook uiterst rechts. Hierdoor ontstaat er een brede rijstrook door het midden van beide rijen auto’s welke gebruikt worden door de hulpdiensten. Zorg er uiteraard voor dat deze rijstrook ten alle tijden ook vrij blijft voor de hulpdiensten.

Bij de politie is het op dit moment nog niet bekend waar de Roemeense spookrijder de snelweg op is gegaan en hoe lang hij er al reed. “Dit wordt nog onderzocht”, zo meldt de politiewoordvoerder. Getuigen worden verzocht de politie te bellen, als ze de politie nog niet gesproken hebben. De politie hoopt op automobilisten met een dashcam waardoor dat duidelijker zou kunnen worden waar de spookrijder de snelweg op ging en wat de aanleiding was.