Stoffelijke resten boven grond op begraafplaats gevonden

Stoffelijke resten boven grond op begraafplaats gevonden

Geplaatst op 2 december 2023, om 13:37 uur

ROERMOND – Bij de algemene begraafplaats Tussen de Bergen in Roermond zijn recentelijk stoffelijke resten aangetroffen op of nabij enkele graven. De gemeente Roermond heeft haar spijt uitgesproken en een onderzoek gestart. De exacte details over wat er gevonden is, zijn niet vrijgegeven.

De eerste melding dateert van 24 mei, betreffende het graf van een familielid van de melder. Op 6 juni werden bij een ander graf op dezelfde begraafplaats opnieuw resten gevonden. Volgens het college van burgemeester en wethouders lijken deze vondsten te verband houden met eerdere herbegravingen. Het college heeft excuses aangeboden aan de melder en op 20 juni een respectvolle herbegrafenis geregeld. De melder heeft eind oktober emotionele schade geclaimd bij de gemeente.

Een extern bureau heeft onderzoek gedaan naar de procedures bij grafruimingen. Er bleek een gebrek aan vaste protocollen te zijn. Het bureau beveelt aan een verantwoordelijke aan te stellen en taken schriftelijk vast te leggen, naast verbeterde communicatie tussen betrokkenen. Het college plant deze aanbevelingen in het eerste kwartaal van 2024 te implementeren.