Marechaussee houdt man (19) aan die via social media valse identiteitsbewijzen verkocht

Marechaussee houdt man (19) aan die via social media valse identiteitsbewijzen verkocht

Geplaatst op 1 december 2023, om 07:48 uur

NOORD-HOLLAND – De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een 19-jarige verdachte van het vervaardigen van valse ID-bewijzen opgepakt. De man wordt ervan verdacht op grote schaal ID-bewijzen vervaardigd en verkocht te hebben, voorzien van valse gegevens.

Hij zou hiermee honderden personen, veelal minderjarigen, hebben voorzien van een ID-bewijs om daarmee onder andere diensten en goederen te verkrijgen waarvoor de minimum leeftijd 18 jaar is. De Marechaussee startte een onderzoek nadat het expertisecentrum identiteitsfraude en documenten (ECID) meerdere valse ID-bewijzen had ontvangen die op een zelfde wijze vervaardigd en verstrekt leken te zijn. Het onderzoek leidde tot identificatie van een verdachte, die mogelijk de ID-bewijzen vervaardigde en aanbood via social media.

Die ID-bewijzen zouden vervolgens betaald worden via een betaaldienst en gebruikt worden voor onder andere aanschaf van alcohol of het toegang verkrijgen tot evenementen. Dinsdag werd de verdachte aangehouden en vonden zoekingen plaats in panden in Arnhem en Deventer.

Tijdens die zoekingen vonden rechercheurs van de Marechaussee tientallen ID-bewijzen, die valselijk waren opgemaakt en apparatuur om die ID-bewijzen te maken. De Marechaussee zet het onderzoek voort onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.