Man vrijgesproken van brandstichting containerwoningen

Man vrijgesproken van brandstichting containerwoningen

Geplaatst op 27 november 2023, om 13:42 uur

AMSTERDAM – Een 28-jarige man is vrijgesproken van het stichten van brand in een containerwoningcomplex in Amsterdam Nieuw-West in november van vorig jaar. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat er onvoldoende bewijs is voor zijn betrokkenheid bij de brand. Eerder had het Openbaar Ministerie een strafeis van zes jaar tegen de man geformuleerd vanwege de brand in het containerwoningcomplex Startblok Riekerhaven.

Op de ochtend van 13 november 2022 brak er brand uit in een deel van het complex aan de Voetbalstraat, waarbij meer dan zeventig woningen werden verwoest en nog eens zestig onbewoonbaar raakten. Het OM beweerde dat de man de brand in zijn eigen kamer had aangestoken.

Hoewel de rechtbank erkende dat de brand inderdaad in zijn kamer was begonnen, benadrukte ze dat de oorzaak van de brand niet meer kon worden achterhaald volgens de forensisch brandonderzoeker. Er waren geen getuigen die hebben verklaard over hoe de brand is ontstaan.

Tijdens de behandeling van de zaak had de man toegegeven dat de brand in zijn kamer was begonnen, maar hij ontkende elke betrokkenheid. Het OM was van mening dat het onmogelijk was dat iemand anders dan de man de brand had aangestoken. Volgens het OM was de man in de periode voorafgaand aan de brand steeds ontevredener geworden over zichzelf en zijn woning, wat zich had geuit in agressie en verward gedrag.

Bij de brand kwamen zeven huisdieren om het leven, maar de bewoners van het complex bleven ongedeerd.