Dode tijdens vluchtpoging van Nederlanders na plofkraak in Duitsland

Dode tijdens vluchtpoging van Nederlanders na plofkraak in Duitsland

Geplaatst op 26 november 2023, om 14:29 uur

BUITENLAND – In Zuidwest-Duitsland is een plofkraak door drie Nederlanders tragisch geëindigd. De bestuurder van hun vluchtauto ontkwam aan de politie door een politievoertuig te rammen, maar crashte vervolgens frontaal op een bestelbus. Hierbij viel één dode. De 30-jarige bestuurder is in het ziekenhuis gearresteerd en zal overgebracht worden naar een justitiële inrichting zodra zijn toestand dat toelaat. De twee andere verdachten zitten in voorarrest, beschuldigd van het veroorzaken van een explosie en zware diefstal in bendeverband. De bestuurder wordt daarnaast verdacht van een levensdelict meldt De Gelderlander.

Dit is de eerste keer in Duitsland dat een plofkraak door Nederlandse verdachten een dodelijk slachtoffer eist. Bij een eerdere plofkraak in Schüttorf, Duitsland, ontsnapte een gezin van vijf ternauwernood aan de dood na een explosie in hun huis boven een geldautomaat.

Drie weken geleden begon in Osnabrück het proces tegen een 28-jarige verdachte, die beschuldigd wordt van het plannen van de plofkraak. Hij zou toezicht hebben gehouden op de voorbereidende werkzaamheden en riskeert maximaal 15 jaar gevangenisstraf. Bij de kraak zou ongeveer 80.000 euro buitgemaakt zijn, met een schade van bijna 900.000 euro.

Een ander betrokken persoon, met een relevant strafblad en eerder voorwaardelijk vrijgelaten met een enkelband, kreeg 7 jaar en 6 maanden celstraf voor zijn rol. Zijn medeverdachte ontving 3 jaar en 9 maanden cel. Drie andere verdachten in deze zaak zijn nog op de vlucht.