Politie vindt veel luxe goederen in woning en houdt twee mannen aan

Politie vindt veel luxe goederen in woning en houdt twee mannen aan

Geplaatst op 24 november 2023, om 12:10 uur

ZAANDAM – Op dinsdag 21 november zijn twee mannen aangehouden voor witwassen. De politie nam voor enkele tonnen aan luxe goederen in.

De mannen zijn aangehouden na een onderzoek van de Dienst Landelijke Recherche, Taskforce Underground Banking. Onder leiding van het Landelijk Parket startte in april 2022 een onderzoek naar een verdachte van ondergronds bankieren. De verdachte, een 47-jarige man uit Zaandam, maakte onder andere gebruik van cryptocommunicatie applicatie SKY ECC om zijn geldoverdrachten te coördineren. Zo kwam naar voren dat hij meer dan 3,3 miljoen euro verhandelde tussen mei 2020 en maart 2021. De man gebruikte ook andere cryptocommunicatie applicaties.

Uit verder onderzoek kwam naar voren dat hij in 2023, samen met een andere 47-jarige man uit Zaandam, meerdere tonnen aan geld verhandelde. De mannen waren ook betrokken bij het verhandelen van een partij van meer dan 10 kilo cocaïne.

Leefden van hun rijkdom in tussenwoning
Bij de doorzoeking trof de politie in een tussenwoning een weldaad aan luxe goederen aan. Naast enkele dure merken horloges en dure gouden sieraden vond de politie ook tientallen dure tassen, van onder andere Chanel, Prada en Valentino. Deze tassen zijn al snel enkele duizenden euro’s per stuk waard. Naast dat ze op grote voet leefden, ‘liepen ze ook op dure voet’. Zo werden bekende dure schoenenmerken aangetroffen waaronder Jimmy Choo. Ook waren er enkele dure flessen drank in de woning van Hennesy en Remy Martin van enkele duizenden euro’s per fles. Al deze goederen zijn in beslag genomen.

De twee verdachten zitten vast en worden vandaag, vrijdag 24 november, voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.