Freek Vonk over ontsnapte giftige Groene Mamba slang ‘Dood binnen half uur na beet’

Freek Vonk over ontsnapte giftige Groene Mamba slang ‘Dood binnen half uur na beet’

Geplaatst op 21 november 2023, om 14:35 uur

TILBURG – In een huis aan de Goudenregenstraat in Tilburg is maandagavond een Groene Mamba ontsnapt, een zeer giftige slang. De politie adviseert mensen in de omgeving extra waakzaam te zijn en geen contact te zoeken met de slang.

De melding van de ontsnapping kwam van de bewoner van de woning, zoals gemeld door Tilburg.nl. De eigenaar van de slang heeft zijn andere dieren elders ondergebracht en neemt contact op met verschillende experts in het land om te helpen bij het lokaliseren van de slang in de woning. Een speurhond wordt ook ingezet.

Freek Vonk beschrijft de ontsnapte slang als een nerveus type. Een beet van deze slang leidt initieel tot zwelling en pijn, gevolgd door hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn. Het neurotoxische gif kan neurologische problemen veroorzaken, inclusief mogelijke verlamming van de ademhalingsspieren, wat fataal kan zijn. Het effect van het gif kan al binnen 10 tot 15 minuten optreden. Er zijn situaties bekend waarin slachtoffers binnen een half uur na de beet zijn overleden. Vonk benadrukt echter op Instagram dat slangen normaal gesproken niet uit zichzelf bijten. “Slangen zijn defensief, niet agressief. Ze zijn niet geneigd om mensen aan te vallen, maar bijten alleen uit zelfverdediging. Ze gebruiken hun gif bij voorkeur voor de jacht, niet voor verdediging.”

Als u de slang ziet, wordt geadviseerd om op afstand te blijven, omwonenden te informeren en onmiddellijk 112 te bellen. Het is belangrijk om de slang niet zelf te proberen te vangen, omdat een beet van de Groene Mamba extreem giftig is. De slang heeft een groene kleur en is tussen de 1,80 en 2 meter lang. Het betreft een tropische slang die bekend staat als een vluchtslang die niet agressief is en meestal overdag actief is. Experts wijzen erop dat de slang vanwege het weer waarschijnlijk niet snel naar buiten zal gaan en de voorkeur geeft aan donkere en warme ruimtes. Als de slang toch naar buiten gaat, zal hij waarschijnlijk erg passief zijn. Desalniettemin blijft de slang gevaarlijk vanwege zijn extreem giftige beet, en in geval van een beet is het cruciaal om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Het advies blijft dan ook om uit de buurt van de slang te blijven en 112 te bellen als men de slang ziet of gebeten wordt.

Foto: X gemeentetilburg & Toby de Kort