Inval bij drie ondernemingen vanwege mogelijke belastingfraude

Inval bij drie ondernemingen vanwege mogelijke belastingfraude

Geplaatst op 20 november 2023, om 11:03 uur

DRACHTEN – De FIOD heeft op 16 november 2023 een doorzoeking in Drachten verricht in een onderzoek naar belastingfraude. Drie ondernemingen worden verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangifte omzetbelasting. Een man van 43 jaar uit Drachten wordt verdacht feitelijk leiding te hebben gegeven aan deze gedraging. Er is niemand aangehouden. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een signaal van de Belastingdienst. De verdachte was bestuurder en aandeelhouder van drie ondernemingen. Uit onderzoek bleek dat de opgegeven omzet en geclaimde voorbelasting niet overeenkwamen met de overhandigde administratie. Vermoedelijk had de verdachte met zijn ondernemingen een hogere omzet gedraaid terwijl hij bij de aangifte een lagere omzet opgaf. Hierdoor is tussen 2018 en 2022 te weinig belasting geheven. Het vermoedelijk fiscale nadeel voor de Staat bedraagt circa 300.000 euro.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.