Amsterdammer (21) richt voor 50.000 euro schade aan via bankhelpdeskfraude

Amsterdammer (21) richt voor 50.000 euro schade aan via bankhelpdeskfraude

Geplaatst op 15 november 2023, om 14:40 uur

AMSTERDAM – Dinsdagochtend 14 november heeft de politie een verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het plegen van bankhelpdeskfraude. Het gaat om een 21-jarige man uit Amsterdam. Bij de aanhouding zijn ook diverse communicatiemiddelen in beslag genomen.

Begin september maakte een bank melding bij de politie van frauduleuze handelingen bij haar klanten. Tussen mei en september 2023 werd opgemerkt dat er bij bijna 100 slachtoffers een schadebedrag van in totaal meer dan 50.000 euro is veroorzaakt. Deze slachtoffers zitten verspreid over het hele land. Een intensieve samenwerking van rechercheurs van eenheid Oost-Nederland en eenheid Midden-Nederland heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de 21-jarige Amsterdammer.

Locatie achterhaald
Voor het plegen van de bankhelpdeskfraude zijn uiteenlopende telefoonnummers gebruikt. Dankzij een grondige analyse hebben rechercheurs dit terug weten te herleiden naar een woning in Amsterdam. Agenten hebben op dinsdagochtend de 21-jarige bewoner gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het plegen van deze bankhelpdeskfraude. Bij de doorzoeking werden een groot aantal simkaarten, telefoons en laptops aangetroffen. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze middelen ook gebruikt zijn bij de gepleegde bankhelpdeskfraude of andere strafbare feiten. De verdachte zit momenteel nog in hechtenis voor verder verhoor.