Parkeerboete voor huisarts die met spoed naar patiënt moest

Parkeerboete voor huisarts die met spoed naar patiënt moest

Geplaatst op 9 november 2023, om 17:08 uur

HEEMSTEDE – Een huisarts uit Heemstede die een boete ontving omdat ze geen parkeergeld had betaald tijdens een medische noodsituatie, is verplicht de boete te voldoen. De vrouw zocht haar toevlucht tot de rechtbank, maar kreeg daar geen begrip. “Iedere redelijke persoon zou dit door de vingers hebben gezien,” verklaarde de jurist die haar vertegenwoordigde.

Echter, de rechtbank in Amsterdam had een andere mening, zoals onthuld in een recent gepubliceerde uitspraak. In de uitspraak werd gesteld dat de huisarts zich eveneens aan de parkeervoorschriften had moeten houden. Op 30 juli ontving de huisarts een spoedmelding van een patiënt die ze goed kende. “Daarop is ze onmiddellijk met spoed ter plaatse gegaan,” aldus Nick Voorbach, die de vrouw samen met een collega van verkeersboete.nl bijstond en zijn verhaal deelde met RTL Nieuws. “In alle haast vergat ze toen om haar parkeerapplicatie te activeren.”

De huisarts beweerde dat er sprake was van een noodsituatie, omdat ze terminale zorg moest verlenen aan de patiënt. Daarnaast had ze naar verluidt afgesproken met de familie van de patiënt dat zij verantwoordelijk zouden zijn voor het aanmelden van haar kenteken voor een bezoekersvergunning. “Maar vanwege de drukte is dit pas later gebeurd.” Helaas werd de auto van de huisarts in Amsterdam gescand, gevolgd door een parkeerboete van 64,50 euro die op haar deurmat belandde. Voorbach vond het al verwerpelijk dat de gemeente in eerste instantie de boete niet introk. “Ik zou verwachten dat wanneer iemand zo’n boete zou zien en voor de gemeente werkte, ze zouden denken: wat een goede daad heeft deze vrouw verricht, ze heeft belangrijk werk gedaan, laten we onze excuses aanbieden voor de opgelegde boete. Maar dat gebeurde niet, en de rechtbank steunde deze beslissing zelfs.” Voorbach beschouwde dit als schokkend: “De rechtbank is hier volledig losgekoppeld van de realiteit. Rechters moeten begrip tonen, maar in dit geval ontbreekt elk inlevingsvermogen. Een rechter had de boete gewoon kunnen kwijtschelden, zoals ze vaak doen. We kunnen nog steeds niet geloven dat dit in deze zaak niet is gebeurd.”

Foto: Robert Coolen/ Shutterstock