Alternatieve straf voor minderjarige na belediging speler van Ajax

Alternatieve straf voor minderjarige na belediging speler van Ajax

Geplaatst op 8 november 2023, om 14:05 uur

ENSCHEDE – De officier van justitie heeft een beslissing genomen in het strafrechtelijk onderzoek naar een 16-jarige jongen die op 17 september na de wedstrijd FC Twente – Ajax een speler van Ajax bij de spelersbus heeft uitgescholden en daarbij oerwoudgeluiden heeft gemaakt. De officier van justitie vindt dat de jongen zich schuldig heeft gemaakt aan belediging met een discriminatoir karakter.

Bij de vraag hoe deze zaak afgedaan moet worden, heeft de officier van justitie verschillende belangen tegenover elkaar afgewogen. De belediging zorgde voor veel verontwaardiging en het moet duidelijk zijn dat dit niet getolereerd wordt.

Daar staat tegenover dat de jongen nooit eerder met politie in aanraking is geweest. Hij heeft gehandeld onder groepsdruk en de impact van zijn daad niet kunnen overzien. De jongen werd na zijn daad geconfronteerd met veel reacties en kreeg een stadionverbod opgelegd.

Naast dat de jongen zelf al een excuusbrief heeft geschreven, zal hij in opdracht van de officier van justitie een alternatieve straf in de vorm van een werk- en/of leeropdracht moeten ondergaan. Omdat het een minderjarige verdachte betreft, doet het OM geen verdere mededelingen over deze alternatieve afdoening.