Drugs en geld aangetroffen bij controle spookbewoning

Drugs en geld aangetroffen bij controle spookbewoning

Geplaatst op 4 november 2023, om 10:20 uur

AMSTERDAM – De politie en gemeente hebben in oktober bij een spookburgeractie aan de Pampuslaan drie personen aangehouden. In de woning waarin zij verbleven, werd onder meer een handelshoeveelheid drugs en een geldbedrag van 20.400 euro aangetroffen.

De woning aan de Pampuslaan kwam in beeld vanuit een RIEC-casus in de regio Amsterdam Amstelland. Het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) samenwerkingsverband richt zich op de integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning, waaronder het misbruik van woningen door criminelen. Door de samenwerking tussen RIEC-partners, zoals de belastingdienst, de politie en gemeente, kwam het adres op de Pampuslaan naar voren. De politie bezocht vervolgens de woning met een toezichthouder van de gemeente en voerde een controle uit. Dat resulteerde uiteindelijk in een strafrechtelijke doorzoeking van de woning onder leiding van een rechter-commissaris.

Handelshoeveelheid drugs
Tijdens de doorzoeking wordt een blok aangetroffen met een gewicht van 986 gram cocaïne en een plastic zak met 612 gram cocaïne. Daarnaast zijn er nog verschillende zakjes met poeders aangetroffen, waarvan vermoed wordt dat het verdovende- of versnijdingsmiddelen zijn. De hoeveelheid die is aangetroffen kan als handelshoeveelheid worden aangemerkt. Daarnaast zijn in de woning goederen aangetroffen die gebruikt worden bij de handel in drugs: een oven, een vacuümmachine en pers, sealapparaat, weegschaal, diverse flessen met oplosmiddelen waaronder aceton en wasbenzine. De straatwaarde van de aangetroffen drugs is in totaal ongeveer 40.000 euro.

Voorlopige hechtenis
Elders in de woning troffen de controleurs een pakket met geld ter waarde van 20.400 euro aan. Drie in de woning aanwezige personen van respectievelijk 20, 25 en 41 jaar oud, zijn aangehouden en ingesloten voor verhoor. Zij zijn inmiddels ook voorgeleid aan de rechter-commissaris. Van de drie verdachten is er één in voorlopige hechtenis geplaatst. De recherche gaat verder met het onderzoek

Bewustwording
Inmiddels is door de Amsterdamse recherche ook een zogeheten bewustwordingsgesprek gevoerd met de beheerder van de woning. Doel hiervan is dat de politie wil voorkomen dat deze man vaker gaat verhuren aan criminelen en dat hij een kritische blik werpt op zijn huidige woningportefeuille en huurders.