Duo aangehouden voor illegale handel in pomeriaan pups

Duo aangehouden voor illegale handel in pomeriaan pups

Geplaatst op 1 november 2023, om 17:39 uur

AMSTERDAM – Met de aanhouding van twee verdachten komt er een einde aan een onderzoek naar de illegale handel in jonge hondjes. Een 26-jarige man en een 20-jarige vrouw worden ervan verdacht gedurende ruim een jaar tientallen Pomeriaan-pups uit voornamelijk Oost-Europa in slechte conditie te hebben doorverkocht. De zaak kwam aan het licht nadat Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals alarm sloeg. Deze organisatie voert onafhankelijk onderzoek uit naar dierenleed, waarbij zij onder andere online advertenties onderzoeken. De verdachten maakten gebruik van meerdere gebruikersnamen, voornamelijk op Marktplaats, om hun verkoop te faciliteren.

Na uitgebreid onderzoek kwamen een 26-jarige man uit Best en een 20-jarige vrouw uit de gemeente Hoogeveen als verdachten naar voren. Woensdagochtend zijn zij in hun woningen aangehouden. Bij de doorzoekingen van hun woningen werd een ernstig zieke pup aangetroffen. Dit dier is in beslag genomen en overgebracht naar een locatie waar het de benodigde medische zorg ontvangt. In de hondenhandel en -fokkerij blijven er misstanden bestaan. Geïmporteerde honden of honden afkomstig van illegale fokkers of handelaren voldoen vaak niet aan de juiste vaccinaties, zijn niet gechipt en geregistreerd, en de puppy’s zijn mogelijk te jong en onvoldoende gesocialiseerd. De herkomst van deze dieren is dikwijls onduidelijk.

Uit onderzoek is gebleken dat het dierenleed groot is. Vaak hebben kopers direct na aanschaf medische zorg nodig voor de pup. Hoewel nieuwe eigenaren snel gehecht raken aan hun nieuwe huisdier, worden ze vaak geconfronteerd met hoge veterinaire kosten, en helaas overlijden de pups regelmatig kort na aankoop.

Foto: Politie