Aangehouden werknemer van terrorismebestrijding (64) tolk met Marokkaanse achtergrond

Aangehouden werknemer van terrorismebestrijding (64) tolk met Marokkaanse achtergrond

Geplaatst op 1 november 2023, om 10:27 uur

ROTTERDAM/GOUDA – Een 64-jarige man uit Rotterdam en een 35-jarige vrouw uit Gouda zijn donderdag gearresteerd op verdenking van het bezitten en delen van staatsgeheime informatie. Een aangehouden medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), een 64-jarige man, zou volgens meerdere goed geïnformeerde bronnen binnen de landelijke eenheid een tolk met Marokkaanse achtergrond zijn, zoals gemeld door De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie heeft geen commentaar gegeven over de achtergrond van de man. Het onderzoek naar zowel de man als een 35-jarige voormalige NCTV-medewerkster uit Gouda wordt als zeer geheim beschouwd en was slechts in beperkte kring bij het OM, de NCTV en de politie bekend. Beide verdachten werden afgelopen donderdag gearresteerd, en de aankondiging van hun arrestaties verraste medewerkers van politie, justitie en NCTV.

Abderrahim el M. is werkzaam als vertaler Arabisch, strategische verkenner, senior analist en adviseur bij de landelijke eenheid en de NCTV. Volgens de bronnen bestond al geruime tijd het vermoeden dat El M. informatie zou hebben doorgespeeld aan de Marokkaanse regering. Een van de bronnen binnen de landelijke eenheid merkt op: “Meerdere collega’s van de landelijke eenheid hebben de leiding al in 2021 gewaarschuwd voor deze man. Het is onbegrijpelijk dat er niet eerder actie is ondernomen. Hij bekleedde zeer gevoelige posities en zou uiterst vertrouwelijke informatie hebben gelekt.”

De man is in dienst bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en voert tevens werkzaamheden uit voor de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. De vrouw is een voormalig medewerker van de NCTV en werkte sinds kort bij de politie.

Dinsdag zijn de verdachten voorgeleid bij de rechter-commissaris, die heeft besloten dat ze 14 dagen in hechtenis blijven. De verdachten bevinden zich in beperkingen, wat inhoudt dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksrecherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en is momenteel in volle gang.

Op dit moment kunnen er geen verdere details worden verstrekt in verband met het lopende onderzoek.