Ziekenhuis op noodstroom na grote storing

Ziekenhuis op noodstroom na grote storing

Geplaatst op 31 oktober 2023, om 10:45 uur

ZWOLLE – In het Isala ziekenhuis in Zwolle is een stroomstoring opgetreden. Op dinsdagochtend rond 07.45 uur viel de stroom uit, zoals gemeld door RTV Oost. Het gehele ziekenhuis, inclusief de IC-afdeling, is overgeschakeld op noodstroom. De patiënten in het ziekenhuis worden als “stabiel” beschouwd, volgens een woordvoerder. Er wordt in samenwerking met Enexis gewerkt aan het herstel van de normale stroomvoorziening. Tot 12.00 uur vanmiddag zullen alleen spoedoperaties doorgaan, terwijl alle andere operaties worden uitgesteld. Tevens zijn de poliklinieken op dinsdagochtend gesloten.

De ziekenhuiswoordvoerder meldt dat de storing is ontstaan door een hapering in de stroomvoorziening van Enexis, hoewel de exacte oorzaak onduidelijk blijft. Enexis verwacht dat de stroomstoring rond 10.30 uur zal zijn verholpen. Isala zal voor de middag beslissen over de verdere gang van zaken met betrekking tot de operaties en de poliklinieken op basis van die update.

De stroomstoring bij Isala maakt deel uit van een grotere storing bij Enexis, waarbij 45 postcodegebieden in Zwolle zonder stroom zitten. De oorzaak van deze storing is nog niet bekend, hoewel in sommige delen van het getroffen gebied de stroomvoorziening inmiddels is hersteld. Dit geldt echter nog niet voor het gebied waarin Isala zich bevindt.

Omstreeks 07.45 uur werd slechts een deel van de noodstroom automatisch geactiveerd in het ziekenhuis, terwijl de rest handmatig moest worden ingeschakeld. De reden waarom niet alles automatisch overschakelde naar noodstroom wordt momenteel onderzocht.

Op het moment van de storing waren er volgens de woordvoerder geen patiënten op de spoedeisende hulp (SEH). Vanwege de storing blijft de SEH voorlopig gesloten, zonder duidelijkheid over de verwachte duur van de sluiting. Spoedpatiënten worden naar andere ziekenhuizen geleid.

Patiënten die een afspraak hebben op een polikliniek kunnen nog steeds naar het ziekenhuis komen en worden opgevangen in de centrale hal van het ziekenhuis, zoals de woordvoerder aan RTV Oost heeft meegedeeld.