400 kilo professioneel vuurwerk gevonden na anonieme tip

400 kilo professioneel vuurwerk gevonden na anonieme tip

Geplaatst op 25 oktober 2023, om 12:18 uur

ZEVENBERGEN – In een woning aan het Sint Josephplein in Zevenbergen heeft de politie dinsdagmiddag een aanzienlijke hoeveelheid professioneel vuurwerk aangetroffen. Bovendien werd in een aanhangwagen van de bewoner eveneens een grote hoeveelheid vuurwerk gevonden. Het is belangrijk op te merken dat professioneel vuurwerk in handen van particulieren gevaarlijk is en in het verleden heeft geleid tot ernstige brandincidenten en talrijke ongevallen waarbij slachtoffers ledematen verloren en letsel aan ogen of gehoor opliepen, inclusief jonge kinderen.

De politie ontving eerder op die dag een anonieme melding over de aanwezigheid van aanzienlijke hoeveelheden vuurwerk in de betreffende woning. In reactie hierop gingen politieagenten direct naar de locatie om een onderzoek uit te voeren. In de woning werden grote dozen met professioneel vuurwerk aangetroffen, met een totaalgewicht van ongeveer 225 kilogram. In de nabijgelegen aanhangwagen stond nog eens ruim 200 kilogram vuurwerk opgeslagen. Alle inbeslaggenomen vuurwerk is in beslag genomen.

Professioneel vuurwerk blijft een aanzienlijk veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Openbaar Ministerie om de handel in professioneel vuurwerk te bestrijden, worden onverminderd voortgezet.

Het is belangrijk op te merken dat niet alleen de verkoop van professioneel vuurwerk strafbaar is, maar ook particulieren die (online) professioneel vuurwerk aanschaffen. Zowel het verhandelen als het in bezit hebben van dergelijk vuurwerk kan leiden tot een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Wanneer professioneel vuurwerk wordt aangetroffen in een pand, wordt ook de gemeente op de hoogte gesteld. De gemeente kan overgaan tot sluiting van het pand, zelfs als het een woning betreft. In dit specifieke geval in Zevenbergen is de gemeente eveneens direct geïnformeerd, en zij zal passende maatregelen treffen ten aanzien van de bewoners.

Foto: Politie