Moeder zou baby zwaar hebben mishandeld

Moeder zou baby zwaar hebben mishandeld

Geplaatst op 23 oktober 2023, om 15:51 uur

RHEDEN – Een 39-jarige vrouw uit Rheden wordt beschuldigd van poging tot doodslag op haar pasgeboren dochter, die slechts een week oud was. Dit kwam naar voren tijdens een zogeheten regiezitting in de rechtbank in Arnhem, waar werd besproken wat er nog moest gebeuren voordat de zaak inhoudelijk behandeld kon worden.

De mishandeling van de baby zou hebben plaatsgevonden tussen november en december 2018 in hun huis. Het letsel werd ontdekt toen de baby in het ziekenhuis werd opgenomen met hersenletsel.

Aanvankelijk verklaarden twee oudere kinderen van de vrouw, destijds 3 en 5 jaar oud, dat zij de baby hadden laten vallen. Later, toen deze kinderen bij pleegouders werden geplaatst, getuigden ze dat hun moeder de baby had mishandeld. Eén van hen zou betrokken zijn geweest bij de mishandelingen.

De reden dat deze zaak nu pas wordt behandeld, is vanwege een langdurig onderzoek, mede vertraagd door de coronapandemie.

Het Openbaar Ministerie beweert dat de vrouw haar baby herhaaldelijk mishandeld heeft, onder andere door haar stevig bij de borstkast vast te pakken en haar door elkaar te schudden of tegen de grond te gooien. Daarnaast zou ze de baby tegen een deurkozijn hebben gehouden, de deur herhaaldelijk hebben dichtgeslagen en het kind op verschillende plaatsen van het lichaam hebben geslagen, gestompt of getrapt.

Het kind liep door deze mishandelingen letsel op aan het hoofd, met blijvende beperkingen als gevolg. Ze woont nu bij pleegouders, samen met haar drie andere broertjes en zusjes.

De verdachte ontkent dat ze haar baby enig letsel heeft toegebracht en weigert mee te werken aan psychologisch onderzoek. Ze wil ook niet dat de pleegouders spreekrecht krijgen tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die volgend jaar zal plaatsvinden. Tijdens die zitting zal een deskundige getuigen over hoe de verwondingen bij het meisje zijn ontstaan.