Asielzoekers beschoten met balletjespistool

Asielzoekers beschoten met balletjespistool

Geplaatst op 17 oktober 2023, om 20:50 uur

VOLENDAM – Afgelopen zondag zijn twee asielzoekers uit de tijdelijke opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bij het Van der Valk Hotel in Katwoude beschoten met een balletjespistool in Volendam. Het COA heeft dit bevestigd. Op dinsdagmiddag verscheen een korte video waarin drie mannen in een rijdende auto te zien zijn, waarbij een van hen de asielzoekers beschiet terwijl de anderen lachen. Onder de video staat de tekst ‘Vluchtelingen raakschieten’. De mannen die beschoten zijn, hebben geen verwondingen opgelopen. Toch heeft een van hen aangifte bij de politie gedaan.

Sinds een week worden er 160 asielzoekers opgevangen in het Van der Valk Hotel in Katwoude. De aankondiging van deze opvang heeft geleid tot aanzienlijke onrust onder de inwoners van Volendam. Tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis, waar inwoners hun zorgen uitten, werd de sfeer zo grimmig dat de burgemeester dreigde de bijeenkomst te beëindigen. Er zouden meerdere incidenten hebben plaatsgevonden bij de opvang, wat resulteerde in de overplaatsing van vier personen door het COA.

De gemeente Edam-Volendam heeft stelling genomen tegen de video en noemde deze “laf en verwerpelijk, met een hele nare intentie die blijkt uit de toegevoegde tekst. We weten nog niet wie dit waren, maar we gaan ervan uit dat iedereen in onze gemeente hier afstand van neemt.”

De politie heeft de wens geuit dat de daders zich melden, zodat er op zijn minst een gesprek kan plaatsvinden. Een woordvoerder vertelde NH Nieuws: “Als zij het lef hebben, melden ze zich bij ons.” In de opvang locatie in Katwoude worden binnenkort koffie-ochtenden georganiseerd waarbij iedereen welkom is om te komen kijken en kennis te maken, inclusief de daders, volgens de COA-woordvoerder.