FIOD grijpt opnieuw in wegens grootschalige belastingfraude in de kledinghandel

FIOD grijpt opnieuw in wegens grootschalige belastingfraude in de kledinghandel

Geplaatst op 16 oktober 2023, om 14:42 uur

WATERINGEN – In een eerder strafrechtelijk onderzoek is op 20 april 2021 een 67-jarige man uit Wateringen aangehouden, omdat hij valse facturen zou maken voor kledinghandelaren. De omvang liep in de tientallen miljoenen euro’s. De gefactureerde kleding werd echter niet geleverd. Om buiten beeld van de autoriteiten te blijven maakte de verdachte gebruik van verschillende ondernemingen die bijvoorbeeld op naam van personen stonden die niet in Nederland woonachtig waren (katvangersconstructie). Uit naam van deze ondernemingen werden valse facturen opgemaakt die door de kledinghandelaren werden gebruikt om hun ‘zwarte inkoop’ in stand te houden. Naast het in stand houden van de ‘zwarte inkoop’ werd een omzetbelasting voordeel gecreëerd ter waarde van de in rekening gebrachte omzetbelasting.

De FIOD kreeg signalen dat de man na zijn aanhouding in 2021 nooit is gestopt met zijn ‘facturenfabriek’. Nieuw onderzoek van de FIOD laat zien dat de handelwijze vermoedelijke hetzelfde is. Vanwege deze signalen heeft de FIOD op 16 oktober 2023 de verdachte uit Wateringen weer aangehouden. Hij wordt wederom verdacht van het opmaken van vermoedelijk valse facturen waarmee hij een grootschalige belastingfraude faciliteerde. Tijdens de doorzoekingen van zijn woning en een bedrijfspand in Lijnden is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Gaandeweg het eerdere strafrechtelijke onderzoek werd duidelijk dat tientallen kledinghandelaren de valse facturen gebruikten om te frauderen. In afstemming met het Functioneel Parket werd besloten om zes ondernemingen, die ieder vermoedelijk voor miljoen hadden gefraudeerd, strafrechtelijk te vervolgen voor belastingfraude. Door een goede samenwerking met de Belastingdienst heeft de Belastingdienst ook de overige ondernemingen die gebruik maakten van de valse facturen van de Wateringse verdachte aangeschreven.

Belastingdienst
Naar aanleiding van het eerste strafrechtelijk onderzoek van de FIOD heeft de Belastingdienst meer dan 60 controles ingesteld bij kledinghandelaren die vermoedelijk valse inkoopfacturen in hun administratie hebben opgenomen. De kledinghandelaren vroegen de op de facturen vermelde btw terug aan de Belastingdienst. Zij kregen op die manier een onrechtmatig belastingvoordeel, omdat zij geen kleding hebben ingekocht bij de bedrijven van de verdachte. Zij kochten kleding in het buitenland zonder btw. Het belastingnadeel voor de Nederlandse Staat wordt berekend op ruim 9 miljoen euro.