Meisje (13) aangehouden voor meerdere mishandelingen

Meisje (13) aangehouden voor meerdere mishandelingen

Geplaatst op 12 oktober 2023, om 18:27 uur

ZOETERMEER – De politie heeft op donderdag opnieuw een minderjarig meisje aangehouden in verband met een mishandeling in Zoetermeer. Sinds vorige maand zijn er in totaal achttien minderjarigen aangehouden in verband met verschillende geweldsincidenten. Het 13-jarige meisje is op donderdagochtend thuis aangehouden op verdenking van het mishandelen van een 13-jarig meisje uit Zoetermeer op 11 en 17 september.

Beide mishandelingen vonden plaats in Zoetermeer, één aan de Florence Nightingalelaan en de andere bij een school aan de Clauslaan. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op.

Sinds 29 augustus zijn er in totaal achttien verdachten aangehouden in verband met verschillende geweldsincidenten in Zoetermeer. Op 29 augustus werden zes minderjarige verdachten aangehouden in verband met een mishandeling eerder die maand bij het Hoevenbos, waarbij een 13-jarig meisje gewond raakte. Na het incident sloegen de verdachten op de vlucht.

Dankzij beelden van de mishandeling die op sociale media werden verspreid en waarop de verdachten werden geïdentificeerd, konden ze worden opgespoord. Sindsdien zijn er meerdere incidenten en aangiftes gevolgd. Zeventien minderjarige jongens en meisjes zijn sindsdien aangehouden. Ongeacht of ze worden vrijgelaten, worden passende maatregelen getroffen, waaronder straffen en gesprekken met hun ouders of verzorgers.

Burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer is tevreden met de politieaanhoudingen: “Dit geweld moet onmiddellijk worden gestopt. Het feit dat zowel de verdachten als de slachtoffers minderjarig zijn, baart mij zorgen. Onder de aangehouden verdachten zien we veel minderjarige meisjes, naast de jongens in jeugdgroepen. We werken samen met de politie, het Openbaar Ministerie, scholen en ouders of verzorgers om dit probleem aan te pakken.”

Het is opvallend dat veel van de mishandelingen worden veroorzaakt door filmpjes en geruchten over anderen die worden gedeeld op sociale media. Dit escaleert vaak en leidt tot bedreigingen en mishandelingen, die op hun beurt weer worden gefilmd en gedeeld. De mishandeling bij de school aan de Clauslaan kwam ook aan het licht door videobeelden die op sociale media werden verspreid. Niet alleen het plegen van mishandeling is strafbaar, maar ook het maken en verspreiden van filmpjes van mishandelingen.