Coldcase-team heropent onderzoek naar overlijden van Fokko Werkman

Coldcase-team heropent onderzoek naar overlijden van Fokko Werkman

Geplaatst op 12 oktober 2023, om 13:05 uur

HAULE – Op zondagmiddag 12 oktober 2003 werd Fokko Werkman, de kastelein van het dorpscafé de Turfsteker in Haule, levenloos aangetroffen in het woongedeelte van het pand. Het coldcase-team van Politie Noord-Nederland heropent nu, twintig jaar later, het onderzoek en richt zich op een mogelijke getuige: de man die kort voor Fokko’s overlijden in zijn huis een zelfgerolde sigaret rookte.

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat Fokko Werkman werd gevonden in zijn woning achter zijn café. Een team van ongeveer twintig rechercheurs startte destijds een grondig onderzoek naar zijn dood. Ondanks hun inzet en de media-aandacht die de zaak kreeg in programma’s als die van Peter R. de Vries en John van den Heuvel, bleef de verdachte onbekend.

Wie was die onbekende bezoeker?
Rechercheur Jitcia Tamminga maakt deel uit van het coldcase-team dat de gewelddadige dood van Fokko opnieuw onderzoekt. Jitcia legt uit: “Een van de sporen die destijds werd veiliggesteld, betreft de zelfgerolde sigaret, waarop DNA werd aangetroffen, maar dat niet overeenkwam met Fokko’s DNA. We vermoeden daarom dat er kort voor Fokko’s dood, op vrijdag, zaterdag of zondag 12 oktober, iemand in zijn huis is geweest.” Het gevonden DNA behoort toe aan een man. Het coldcase-team wil dringend contact leggen met deze persoon, omdat hij mogelijk waardevolle informatie heeft voor het onderzoek. Ze willen graag weten wie de man is die in Fokko’s huis een sigaret rookte, oftewel een ‘shagje’.

Het is nooit te laat
Fokko’s familie leeft nog steeds met het gemis van hun geliefde. Jan Werkman, de broer van Fokko, vertelt: “Fokko was een hardwerkende en geliefde man. We hopen intens dat iemand die iets weet of zich iets herinnert, zelfs na al die jaren, zich bij de autoriteiten meldt.” Jitcia voegt hieraan toe: “Elke brok informatie, ieder detail en elke tip kan ons helpen bij ons onderzoek. Daarom roepen we mensen ook nu, twintig jaar na dato, op om met ons mee te denken. Het is nooit te laat om informatie te delen. Na al die jaren weet de familie nog steeds niet wie verantwoordelijk is voor Fokko’s dood en wat het motief was. Wij willen graag antwoorden vinden en deze zaak oplossen.”

Foto: Politie